Профільний парламентський комітет рекомендував доопрацювати законопроект про позасудове блокування сайтів

Дата: 05 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку вважає за доцільне скерувати на доопрацювання законопроект №6688, який дозволяє без рішення суду блокувати сайти на 48 годин. У парламенті створять робочу групу з його підготовки.

Таке рішення комітет ухвалив 4 вересня на засіданні, повідомив голова комітету Олександр Данченко, інформує Інтерфакс-Україна.

Як пише агентство, цей комітет не є головним щодо законопроекту №6688. Головним визначено Комітет з питань національної безпеки і оборони, який раніше рекомендував парламенту ухвалити ініціативу в першому читанні.

“У мене була розмова з представниками спецслужб. На сьогодні вони розуміють ситуацію, розуміють ті некоректності, яких, грубо кажучи, там припустилися. Я точно можу сказати, що вони готові працювати. У мене є попередня домовленість про створення робочої групи”, – цитує Данченка Інтерфакс-Україна.

За його словами, робоча група, до якої увійдуть представники галузі, спецслужб, може бути створена наступного тижня, “щоб підготувати закон про захист кіберпростору й інформаційного простору в нашій державі”.

Підтримуване “Інтерньюз Україна” видання “Інтернет свобода” повідомляє, що під час засідання депутати критично висловилися щодо ризиків законопроекту і визнали його недосконалим і таким, що потребує доопрацювання. Запрошений один з ініціаторів законопроекту Іван Вінник не з’явився на засідання. Також не було представників СБУ, які могли коментувати законопроект як одні з неофіційних ініціаторів. 

Нагадаємо, 4 липня 2018 року парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект (№6688), який дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

5 липня народні депутати відмовилися внести цей законопроект до порядку денного для його розгляду в першому читанні.

Документ пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, які встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

ЧИТАЙТЕ  детальний аналіз законопроекту в колонці медіаюриста Олександра Бурмагіна “Законопроектом про блокування сайтів влада хоче запровадити цензуру”

Уповноважена Верховної Ради з прав людини та керівники Української Гельсінської спілки з прав людини та Харківської правозахисної групи заявили, що законопроект №6688 щодо досудового блокування в інтернеті зазіхає на права людини та підриває саму суть права на свободу вираження поглядів. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter