Продовжуємо закликати Росію до звільнення всіх кримських журналістів – представник ОБСЄ

Дата: 06 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) продовжить закликати до звільнення всіх заарештованих і засуджених журналістів в анексованому Криму.

 

Про це в інтерв’ю “Радіо Свобода” повідомив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір

Микола Семена в Криму тепер вільний – вільний пересуватися без обмежень. Ми виносили це питання на порядок денний багато разів, зокрема й перед російською владою. Я думаю, він був засуджений без будь-яких підстав, крім того, що висловлював свою думку. І це дуже бентежний для нас факт, оскільки сьогодні журналісти не можуть вільно розповідати про ситуацію в Криму”, – розповів Арлем Дезір.

Він нагадав, що досі тривають судові справи проти інших журналістів, зокрема громадських.

“Деякі з них кримськотатарського походження. Вони також розповідали про тортури, які застосовували до них. Один із них – Наріман Мемедемінов. Ми стежимо за всіма випадками і закликаємо до звільнення. Ми вимагали від керівних органів їхнього звільнення”, – додав він.

За його словами, в організації вважають, що “журналісти повинні мати можливість висвітлювати ситуацію на будь-якій території ОБСЄ, тому ми продовжимо піднімати це питання і закликати до звільнення”.

Нагадаємо, 28 січня підконтрольний Росії “Залізничний суд Сімферополя” достроково припинив випробувальний термін і зняв судимість з автора проєкту “Радіо Свобода” “Крим.Реалії” та журналіста газети “День” Миколи Семени. Журналіст заявив про намір повернутися до своєї професійної діяльності. 

У вересні 2017 року суд у Сімферополі призначив Семені покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною вести публічну діяльність протягом трьох років. У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Микола Семена стверджує, що у своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне висловлення думки”. Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили ухвалений Семені вирок.

До перегляду вироків кримським професійним і громадським журналістам закликала також Міжнародна правозахисна організація Freedom House. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter