Призначення соціального житла біженцям суперечитиме Конституції України – Мінрегіон

Дата: 26 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Із Плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини варто вилучити підпункт про внесення змін в закон щодо надання соціального житла біженцям та людям, які потребують додаткового захисту на рівні з громадянами України.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, таку думку висловила Тетяна Митропан, представниця Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону.

“Внесення таких змін не буде відповідати Конституції України у питанні соціального житла, яке надається тільки громадянам”, – обґрунтувала вона під час громадського обговорення проекту розпорядження Кабміну “Про внесення змін до Плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини…”.

Відповідно до ст. 47 Конституції, держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату відповідно до закону.

“Так це ж не означає, що Конституція забороняє надати соціальне житло ще комусь. Вона не гарантує цього, але й не забороняє”, – відповів заступник міністра юстиції Сергій Петухов.

На що Тетяна Митропан пояснила, що в 2015 році Мінрегіон розробило зміни до закону про соціальне житло, які не стосувались біженців, але документ повернув Кабмін з проханням визначити додаткові джерела фінансування цього закону й заходів. 

Вона додала, що Міністерство фінансів також підтримує їх позицію.

Сергій Петухов зазначив, що в Плані дій доведеться вказати причину, чому цей підпункт неможливо виконати.

“Я не бачу необхідності виключати певні пункти, навіть якщо ви вважаєте, що неможливо їх виконати. Плану дій не буде виконано на сто відсотків. Мені здається, це вже очевидно усім присутнім. Хоча б виконати його на 50% і в цьому буде його користь і сенс. Це буде заміром того, що зроблено, що не зроблено, що може бути зроблено”, – вважає заступник міністра юстиції.

“У звіті про виконання ви можете написати обґрунтування… Ми напишемо, що ми розглянули це питання, ми обговорили його і прийняли рішення, що ми не будемо реалізувати такий пункт з таких і таких-то причин. Ми чесно це скажемо усьому суспільству”, – додав Сергій Петухов.

Тетяна Митропан під час обговорення тим не менш наполягала на виключенні підпункту:

“Ну, це декларативна норма, яку не міністерство на своєму рівні, ані взагалі держава не зможе реалізувати. Ми запропонували її виключити, щоб вона не була декларативною”, – заявила вона.

“Це є конкретною річчю. Всі точно знають, що це не виконано і не буде виконано. Як на мене, в цьому є користь Плану дій”, – відповів їй Сергій Петухов.

Раніше повідомлялось, що Міністерство охорони здоров’я ігнорує інформаційні запити та пропозиції громадськості.

Нагадаємо, після виходу звіту Громадської платформи моніторингу про результати моніторингу імплементації Нацстратегії за другий квартал плануються громадські обговорення. До 10 грудня запланований річний звіт. Після цього має відбутись широке громадське обговорення цього звіту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter