При відборі суддів треба зважати на інтелект та вольові якості – експерти

Дата: 16 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Суддя має не лише керуватися правом, а й бути ерудитом. А реформу правосуддя слід здійснювати поетапно.

Так вважають учасники форуму “#КонституціЯ: суспільна довіра і нове правосуддя”, повідомляє кореспондентка Центру інформації про права людини.

Венеційська комісія підтримала конституційні зміни у частині правосуддя, які відкривають можливості для усунення політичних впливів, оновлення суддівського корпусу та спрощення судової системи.

Але щоб реформа правосуддя відбулася, потрібно, щоб люди знали про неї, переконаний Роман Куйбіда, заступника голови правління Центру політико-правових реформ.

“Як свідчать дані соціологічних опитувань, 48% громадян взагалі не знають, про що йдеться, що передбачають зміни до Конституції. 63% населення готові змінити свою думку стосовно цих змін. Це означає, що і ми, і влада дуже погано працюємо, щоб пояснити, в чому полягатимуть ці зміни”, – говорить експерт.

На його думку, чим менш поінформованими буду громадяни, тим більше вони будуть піддаватися маніпуляціям, намаганням зірвати цю реформу, не підтримувати її.

Також реформу правосуддя слід здійснювати поетапно, вважає Андрій Козлов, експерт-спостерігач при Конституційній комісії, провідний юридичний радник Democracy Reporting International.

Зокрема, він зазначив, що реформа патрульної поліції відбувалася поетапно у різних регіонах, хоча патрулювання вулиць є простішою роботою, ніж здійснення правосуддя.

Що ж до оцінювання і конкурсів на посади суддів, то експерт не побачив там кількох засадничих речей.

“Я не побачив там оцінювання здатності судді не лише застосувати закон, а взагалі осягнути сутність проблеми, яка стоїть перед ним. Мені б хотілося, щоб враховували при оцінюванні і рівень інтелекту судді, і морально-вольові якості, і навіть рівень загальної ерудиції. Тому що якщо суддя буде оперувати виключно питаннями права – це не суддя, в такому випадку він не розуміє світу, в якому він живе”, – зазначив Андрій Козлов.

Нагадаємо, експерти “Реанімаційного пакету реформ” пропонують, щоб у пакеті імплементаційних законопроектів була прописана процедура перевірки доброчесності кандидата на посаду судді. Оцінювати кандидатів за цим критерієм мають незалежно від того, записане майно на нього чи на його родичів та друзів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter