Президенту дозволили без мобілізації призивати українців, які вже відслужили в армії

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, яким дозволила президенту неодноразово призивати до армії резервістів без оголошення мобілізації.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Законопроєкт як невідкладний подав на розгляд Ради президент Володимир Зеленський ще в травні минулого року. Згідно з документом, в Україні з’явився новий вид служби в армії, а саме “військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період”.

“На військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у визначеному цим Законом порядку для оперативного доукомплектування Збройних сил України та інших військових формувань без оголошення мобілізації призиваються громадяни України, зараховані до військового оперативного резерву першої черги”, – йдеться в документі. 

Особливий період, про який мовиться в законі, діє в Україні із 17 березня 2014 року, відколи була оголошена перша хвиля часткової мобілізації у зв’язку з російською агресією. Призиватимуть, згідно із законом, людей, які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву – переліку осіб з бойовим досвідом, які відслужили в армії за контрактом або в одній з хвиль мобілізації.

Призвані резервісти мають оперативно виїхати на фронт для виконання бойових завдань у разі потреби, однак деяких з них можуть залишити в тилу для виконання роботи кадрових офіцерів бригад, які виїхали на передову через ескалацію бойових дій.

Ще до ухвалення закон спричинив хвилю критики з боку, зокрема, ветеранів. Вони серед іншого  наголошували, що зміни стосуються насамперед ветеранів, які (за мобілізацією чи на контрактній основі) уже виконали обов’язок із захисту Батьківщини. Тобто йдеться фактично про подвійне виконання конституційного обов’язку. 

На їхню думку, закон також матиме й інші негативні наслідки, наприклад відлякуватиме українців від укладання контрактів у майбутньому.

“Оскільки по завершенню контракту будь-який військовослужбовець, придатний до військової служби, автоматично зараховується до оперативного резерву першої черги та потенційно може бути призваний необмежену кількість разів”, – пояснюють вони.

Водночас, за словами голови комітету з питань оборони Олександра Завітневича, під час розроблення законопроєкту до цього процесу долучали ветеранів та військових.

Олександр Завітневич, Фото: сайт партії “Слуга народу”

“Коли розроблявся проєкт закону, під час засідання робочої групи були присутні багато ветеранів. І вони всі підтримують запровадження таких механізмів, коли можна буде оперативно доукомплектовувати армію без оголошення мобілізації. Це нормальна практика в цивілізованому світі: подібний механізм є в США, Чехії, Австрії, Ізраїлі тощо”,розповідає він у коментарі виданню “Новинарня”. 

Окремо Завітневич висловився щодо чуток про те, що новий закон нібито дасть змогу ловити призовників прямо на вулиці. 

“Це повна нісенітниця. Призов стосується тільки оперативного резерву, який сформований у ЗСУ. Давайте відокремлювати загальну мобілізацію, яка оголошується по всій країні, та оперативний резерв”, – пояснив він.

Нагадаємо, що цього року призов на строкову військову службу проводитимуть протягом квітня – червня та жовтня – грудня.

Відомо, що останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

У 2019 році в Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити його до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію.

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter