Президент Таджикистану підписав закон, який забороняє носити одяг “чужий для національної культури” країни

Дата: 29 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон підписав закон “Про впорядкування урочистостей і обрядів”, який забороняє ввезення, продаж та носіння у громадських місцях одягу, “чужого для національної культури”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Зазначається, що парламент країни ухвалив цей законопроєкт без винесення його на громадське обговорення.

У новому законі не уточнюється який одяг вважається “чужим”. На думку експертів йдеться про мусульманський одяг, оскільки у минулому правоохоронні органи не раз проводили масові рейди проти жінок у релігійному одязі, а також чоловіків із бородою.

Під заборону може підпасти не лише хіджаб, а й сатр – хустка, яку мусульманки пов’язують на голову.

Фізичних осіб, які порушать заборону, можуть оштрафувати на вісім тисяч сомоні (понад 700 доларів), посадовцям загрожує штраф у розмірі майже 40 тисяч сомоні.

Крім того, новим законом заборонили “Ідгардак” – звичай, пов’язаний із мусульманськими святами Курбан-байрамі і Рамазан-байрам і святом Навруз.

Як повідомляє пресслужба таджицького президента, закони ухвалили з метою “захисту споконвічних цінностей і національної культури”, запобігання забобонам, а також “надмірностям і марнотратству” в проведенні свят.

Міжнародні правозахисні організації не раз критикували владу Таджикистану за тиск на жінок, які носять мусульманський одяг.

Противники закону заявляють, що влада таким чином втручається в особисте життя людей, починаючи від вибору імен і прізвищ і закінчуючи розмірами столів, могил і надгробків.

Ліга мусульманських учених засудила законопроєкт про заборону носіння хіджабу в Таджикистані, а деякі екстремістські священнослужителі в Афганістані навіть оголосили “джихад”.

Нагадаємо, у липні 2022 року в Согдійській області Таджикистану троє міліціонерів спочатку не пустили 59-річну жінку на концерт до Дня національної єдності тому, що вона була одягнена в чорне, а потім побили пенсіонерку в дільниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter