Президент Польщі розповів, як відреагує НАТО на застосування Росією хімічної зброї

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Якщо Росія застосує хімічну зброю, то НАТО може переглянути своє рішення не втручатися у воєнний конфлікт.

Про це повідомив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю ВВС.

Президент Польщі Анджей Дуда

Дуда переконаний, що Путін може використовувати будь-що прямо зараз, особливо коли він знаходиться в цій складній ситуації. Також він додав, що політично він уже програв цю війну, а у військовому плані він її також не виграє.

На запитання, чи може будь-яке таке використання викликати втручання НАТО, президент Польщі сказав, що  всі сподіваються, що він не наважиться на це, утім якщо задіє зброю масового знищення, це змінить всю ситуацію.

“Звичайно, НАТО доведеться сісти за стіл, і їм дійсно доведеться серйозно подумати, що робити, тому що тоді це стає небезпечним не тільки для Європи…, але і для всього світу”, – наголосив Дуда.

Декілька міжнародних експертів-токсикологів прокоментували ВВС заяви Росії про те, що Україна за підтримки США нібито розробляє біологічну та хімічну зброю. Йшлось про те, що ця зброя нібито може вражати лише представників конкретної етнічної групи.

Почесний професор токсикології в Університеті Лідса (Велика Британія) Алістер Хей звертає увагу, що Росія уже декілька років говорить про розробку біологічної зброї в лабораторіях в Україні, але він не бачив доказів цих стверджень. Він пояснює, розробка речовин, у чому Росія обвинувачує Україну (за підтримки США – ред.), було б прямим порушенням Конвенції про біологічну зброю. Професор наголосив, що США навпаки роблять все, щоб посилити цю Конвенцію.

“Джерела появи останнього коронавірусу досі незрозумілі, але наскільки руйнівною для всього світу може бути пандемія, всі чітко побачили. Тому з боку США робити те, у чому їх обвинувачує Росія, було б вкрай незвичайно”, цитує Алістера Хея BBС News Україна.

Керівник факультету біонауки в Мельбурнському королівському технологічному університеті (Австралія) Олівер Джонс та старший спеціаліст з біохімічної токсикології з Королівського коледжу Лондона Річард Парсонс вважають твердження Росії з жанру наукової фантастики.

“Це вкрай малоймовірно, що хтось може розробити зброю, здатну вражати конкретні етнічні групи. У фармацевтиці дійсно відомі препарати, які трохи більше ефективні для лікування деяких етнічних груп через дуже маленьку різницю у формі частинок, але йдеться про дуже складні молекули, над якими працювали роками, і все одно вони далеко не однаково ефективні для всіх представників етнічної групи”.

“Хімічна зброя – це зовсім інше діло. Вона вражає конкретні місця у білках нервових клітин, які є у всіх, незалежно від етнічної приналежності. Тому цю зброю і вважають невибірковою зброєю масового ураження”.

Твердження російської сторони про існування лабораторій для поширення біологічної зброї прокоментували раніше в ООН.

Як сказала заступниця генсека ООН, представник з питань роззброєння Ісумі Накаміцу, Організації об’єднаних націй невідомо про існування “програми біологічної зброї” в Україні.

На цьому тижні Росія заявляла, що має докази того, що Україна разом із США створила лабораторії для виробництва біологічної та хімічної зброї, яка в теорії могла би поширюватись перелітними птахами та кажанами.

Заяви російської влади змусили Пентагон припускати, що Росія може готувати провокацію з хімзброєю, щоб потім обвинуватити у її використанні Україну чи США.

Президент Володимир Зеленський звернувся до Росії та її громадян із застереженням, що застосування хімічної зброї в Україні буде суворо покаране.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter