Президент підписав закони про розвиток волонтерства в Україні: одну з норм правозахисники назвали “революційною”

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав два закони, що сприятимуть розвитку волонтерства в Україні.  

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства.

Українські волонтери. Джерело: REUTERS/Mikhail Palinchak

Йдеться про Закон №2519-IX “Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності” та Закон України №2520-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України”.

Указані закони набудуть чинності за день після офіційного опублікування, а отже положення, що сприятимуть розвитку волонтерського руху в Україні, вже впроваджені у вітчизняне законодавство, йдеться в повідомленні.

Також є місяць для підготовки нових та зміни вже наявних актів Кабінету Міністрів України.

Правозахисник, член експертної ради Центру громадянських свобод Володимир Яворський у коментарі ZMINA назвав “революційною” норму Закону №2520-ІХ щодо виключення з податку на доходи осіб компенсацію проїзду, харчування та проживання людини, яка бере участь у конференціях. 

“Наше законодавство примушувало неприбуткові, зокрема й громадські, організації платити податки за компенсацію витрат на проїзд, харчування та проживання учасників конференцій та різних заходів. Ми, напевно, були одними такими в Європі. Через це організація практично всіх конференцій відбувалася через посередників. І от цей закон нарешті визначив, що всім учасникам заходів можна безболісно повертати кошти й не боятися платити за їхнє проживання чи харчування”, — пояснив він.

Яворський наголосив на тому, що тепер треба визначити взагалі, що для фізичних осіб суми витрат на участь у конференціях не включаються до сум доходу. 

“Бо коли береш участь у якихось заходах, складно комусь пояснити, що з компенсації квитків з тебе держава може стягнути податок. Але це, напевно, черговий скачок у гіперпросторі має відбутися”, — сказав правозахисник.

Раніше ZMINA розповідала про те, що в травні 2022 року у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, що передбачають вагому підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії РФ в Україні. Обидва документи ухвалили в першому читанні 31 травня за скороченою процедурою.

Про те, що вони передбачають, можна прочитати тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter