У ВР зареєстрували два законопроєкти на підтримку волонтерської діяльності: що вони передбачають

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді цього тижня зареєстрували два законопроєкти, що передбачають вагому підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії Російської Федерації в Україні.

Про це на пресконференції у медіацентрі “Україна-Укрінформ” заявив голова підкомітету з питань музичної індустрії Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Фото: Олександр Хоменко/tvoemisto

За його словами, законопроєкт №7363 визначає додаткові напрямки волонтерської діяльності, зокрема діяльність із подолання наслідків воєнної агресії Російської Федерації в Україні. Також документ передбачає державну підтримку волонтерської діяльності через розробку цільових програм.

Згідно з документом, діти до 14 років отримають можливість займатися волонтерською діяльністю спільно з батьками чи піклувальниками. Також передбачається запровадження письмового договору про провадження волонтерської діяльності, який міститиме умови відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги.

Як повідомила заступниця міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, законопроєкт визначає виплату одноразової грошової допомоги у разі смерті або інвалідності волонтерів, які здійснюють діяльність з протидії збройній агресії Російської Федерації.

Другий законопроєкт № 7364 вносить зміни до Податкового кодексу України з метою “сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Росії проти України”.

Серед запропонованих законопроєктом змін такі:

  • не оподатковуються витрати неприбуткових організацій на медичний огляд, вакцинацію волонтера та інші лікувально-профілактичні заходи, безпосередньо пов’язані з наданням волонтерської допомоги відповідно до Закону України “Про волонтерську діяльність”;
  • не оподатковуються витрати неприбуткової організації чи установи на відрядження волонтера (на проїзд, оплату вартості проживання, витрат на харчування, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд , обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати);
  • не оподатковуються компенсаційні витрати, пов’язані з участю волонтерів у навчальних заходах.

Законопроєкт також визначає можливості для надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії, неприбутковими організаціями без порушення вимог податкового законодавства.

А операції із ввезення гуманітарної допомоги за запропонованими змінами не включаються громадськими та благодійними організаціями до рахунку суми для реєстрації ПДВ.

Керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба повідомив, що згадані законопроєкти розроблені на основі рекомендацій громадських організацій, які своєю чергою спирались на вирішення проблем, з якими саме зараз стикаються волонтери. Ці проблеми громадські організації зафіксували під час фокус-груп, опитувань і досліджень.

“Перше із важливих очікувань – це, щоб був розширений перелік волонтерської діяльності у порівнянні з тим,  який є на сьогодні. І завдяки цим законам з’явилось 7 чи 8 нових сфер волонтерської діяльності. Серед них допомога ЗСУ, допомога з подолання наслідків військової агресії з боку РФ , допомога з подолання інфекційних хвороб”, – відзначив Лациба.

Другою основною проблемою, яку мають вирішити законопроекти, за словами експерта, є відсутність в Україні державної програми з розвитку волонтерства:

“Ми бачимо наскільки важливий волонтерський рух, тому дуже важливе державне сприяння в його розвитку, популяризація волонтерства, зокрема через школи. А також підтримка навчання організацій тому, як правильно працювати з волонтерами, такому собі волонтерському менеджменту. Ми очікуємо, що і органи місцевого самоврядування підхоплять ініціативу з розвитку волонтерства і виділятимуть кошти, приміщення тощо”.

Дуже важливим назвав Лациба і зміни у сфері оподаткування волонтерської діяльності.

“На жаль, сьогодні Податковий кодекс оподатковує значну частину волонтерської активності. Наприклад, логістичні витрати волонтерів. Тобто, коли організація залучає волонтера і хоче компенсувати йому проїзд та харчування, то це обкладається податком на дохід фізичної особи. І або ця людина має платити, або ця організація, яка залучає волонтера, має знайти ці 19,5% на податок. І це дуже не сприяє розширенню волонтерства. Тож, очевидно, що треба знімати це оподаткування”, – підсумував експерт УНЦПД.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter