Верховна Рада ухвалила два законопроєкти щодо вдосконалення волонтерської діяльності

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 31 травня ухвалила в першому читанні два законопроєкти щодо вдосконалення діяльності волонтерів в Україні.

Відповідні дані щодо проєктів про внесення змін до Податкового кодексу України № 7364 та до Закону України “Про волонтерську діяльність” № 7363 містяться на офіційному сайті парламенту.

Фото автора Julia M Cameron: Pexels

Документи передбачають розробку цільових програм, підтримку волонтерства, запровадження додаткових гарантій та можливостей для волонтерів у воєнний час, зокрема, звільнення від оподаткування витрат, пов’язаних із залученням волонтерів, волонтерської діяльності дітей, угоди з волонтерами тощо.

Законопроєкти розроблені в межах проєкту USAID з підтримки сектору громадянського суспільства в Україні для підтримки волонтерів та громадських організацій, які залучають їх до подолання наслідків російського вторгнення.

Водночас вони вирішують питання, визначені Дорожньою картою реформування правового середовища для громадянського суспільства та реалізують Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021–2026 роки.

Так, законопроєкт №7363 визначає додаткові напрямки волонтерської діяльності, зокрема, можливість займатися волонтерською діяльністю спільно з батьками чи піклувальниками отримають діти до 14 років. Також передбачається запровадження письмового договору про провадження волонтерської діяльності, який міститиме умови відшкодування витрат, пов’язаних із наданням волонтерської допомоги.

Законопроєкт № 7364 вносить зміни до Податкового кодексу України з метою “сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Росії проти України”, визначає можливості для надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії, неприбутковими організаціями без порушення вимог податкового законодавства тощо.

Детальніше про ці законопроєкти, що передбачають вагому підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії Російської Федерації в Україні, ZMINA писала тут.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter