Президент Естонії підписав закон про використання заморожених російських активів на користь України

Дата: 30 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Естонії Алар Каріс підписав закон, відповідно до якого заморожені російські активи можуть бути використані для компенсації збитків, яких РФ завдає Україні.

Про це повідомляє ERR.

Президент Естонії Алар Каріс. Фото: Raigo Pajula/Vabariigi Presidendi Kantselei

Разом з тим, за словами Каріса, згідно з законом, можна конфіскувати та використати для відшкодування збитків лише майно тих, “чий звʼязок зі скоєнням або сприянням протиправному діянню встановлено і достатньо доведено”.

“Отже, той факт, що чиїсь активи були заморожені через міжнародні санкції, не є достатньою підставою для відчуження майна”, – сказав президент Естонії.

Він додав, що ухвалений закон необхідно тлумачити таким чином, що передача майна стосується тих, хто брав активну участь у вчиненні військової агресії чи порушенні правил ведення війни.

Також Каріс визнав, що конфіскація майна у звʼязку з участю у військовій агресії може викликати “не прояснені юридичні питання, але парламент повинен мати можливість зробити політичний вибір навіть у такій неясній ситуації”.

Нагадаємо, в середині травня поточного року естонський парламент ухвалив закон, що дозволяє використовувати заморожені активи російських фізичних осіб для компенсації збитків, завданих Україні війною.

Раніше ZMINA повідомляла, що цього року Європарламент закликав конфіскувати заморожені російські активи, щоб виплатити компенсації Україні, а згодом цю ідею підтримали у ПАРЄ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter