Європарламент закликав конфіскувати заморожені російські активи, щоб виплатити компенсації Україні

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до країн ЄС надати Україні все необхідне для перемоги над Росією, зокрема, створити надійний правовий механізм конфіскації заморожених російські державних активів. 

Про це повідомили на сайті Європарламенту. 

Ілюстраційне зображення

Підтримали документ 451 депутат, 46 проголосували проти, а 49 утрималися. 

Автори резолюції нагадали, що повномасштабна війна в Україні докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі, а авторитарні режими у світі спостерігають за тим, як розвивається ситуація, оцінюючи свої можливості вести агресивну зовнішню політику.  

Євродепутати закликали надати Україні більше необхідної зброї, серед якої системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, різні види артилерії, боєприпасів, а також безпілотники та зброю для протидії їм. У резолюції закликають усіх союзників ЄС і НАТО підтримувати Україну у воєнному плані не менше ніж на 0,25% свого ВВП на рік. 

Окремо євродепутати згадали про заморожені російські активи, які вони закликають конфіскувати та використовувати для відновлення України й компенсації жертвам війни. 

Щодо санкцій, то депутати закликали припинити ядерну співпрацю з Росією, заборонити імпорт російського урану та металургійної продукції до ЄС, а також будь-яку торгівлю російською сільськогосподарською та рибною продукцією. Окрім цього, закликають до обмежень щодо торгівлі викопним паливом та зрідженим природним газом, що транспортується морем по трубопроводах.

Також євродепутати закликали криміналізувати обходження санкцій у ЄС. 

Нагадаємо, що цьогоріч євродепутати звинуватили Росію у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter