У Європарламенті ухвалили резолюцію проти російської дезінформації

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися
8 лютого під час пленарного засідання Європарламенту депутати ухвалили резолюцію “Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі”. У документі йдеться про те, що цього року перед виборами у ЄС варто очікувати посилення втручання та маніпулювання інформацією з боку РФ.
 
Про це повідомляє “Укрінформ”.
 
Фото: “Слово і Діло”

Резолюцію підтримали 433 депутати, проти проголосували 56.

Приводом для ухвалення документа стали звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок.

“Випадок Тетяни Жданок може бути не поодиноким і ще більше членів Європарламенту можуть мати зв’язки з російською розвідкою, попри агресивну війну, розв’язану Росією проти України. Починаючи з 2014 року кілька депутатів Європарламенту відвідали окуповані території України та Грузії, а також були прийняті в Сирії кривавим диктатором Башаром Асадом”, – йдеться в тексті документа.

У резолюції також відзначено доповідь Європейського центру боротьби з гібридними загрозами щодо діяльності Росії з дестабілізації Іспанії. Депутати стурбовані зв’язками між каталонськими сепаратистами, включаючи представників регіонального уряду Каталонії й колишнього регіонального президента та нинішнього депутата Європарламенту Карлеса Пучдемона. При цьому наводяться свідчення Віктора Тарраделласа, колишнього члена партії Пучдемона, який стверджує, що “Росія пропонувала надіслати 10 000 солдатів, а також погасити регіональний борг Каталонії, якщо Каталонія визнає український Крим територією Російської Федерації”.

Європарламент засуджує колишніх високопосадовців, які вирішили служити російському режиму, та наполягає на ухваленні правил, які б забороняли їм обіймати посади у державних компаніях Росії, Китаю, Ірану та інших автократичних держав.

Окремо у резолюції відзначено “російську політику використання культури як зброї для досягнення цілей Кремля та використання російських громадян, які працюють у цій сфері, як агентів впливу та шпигунів”.

Водночас документ містить застереження від відкриття кордонів ЄС для росіян, які намагаються виїхати з країни, щоб уникнути призову в армію або економічних труднощів, пов’язаних із санкціями, оскільки “після переїзду на територію держав–членів ЄС дехто з них може почати відігравати активну роль у просуванні або підтримці поширення російського наративу і пропаганди, як це вже сталося в Грузії та Сербії”.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2022 року Європейський парламент (ЄП) зазнав потужної кібератаки, відповідальність за яку взяло на себе прокремлівське угруповання.

Раніше ZMINA повідомляла, що Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Російської Федерації державою – спонсором тероризму. Відповідне голосування відбулося сьогодні в Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter