Президент Чехії закликав Європу показати приклад у боротьбі зі зростанням антисемітизму

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Чехії Петр Павел каже, що будь-які вияви антисемітизму повинні бути засуджені, а винні в таких злочинах мають бути покарані. Це повʼязане з тим, що останніми днями в Європі множаться погрози й атаки на євреїв, зокрема у зв’язку з війною ХАМАС проти Ізраїлю.

Про це пише чеське видання iDNES.cz. 

Фото: Rzeczpospolita

“У нас є історія, яка мала б дати нам досить уроків”, – зазначив чеський президент.

За його словами, Європа повинна показати приклад боротьби з антисемітизмом, оскільки останніми днями у світі множаться погрози й атаки на євреїв. Причина цього, зокрема, повʼязана з війною ХАМАС проти Ізраїлю.

“Ми не можемо толерувати ненависть до іншого народу чи будь-якої релігії, так само як не можемо толерувати зростання антисемітизму. Неможливо бути толерантним до нетолерантних. Неможливо ховати ненависть за свободою або просто іншою думкою”, – наголосив Павел.

Попри заборону, запроваджену в кількох європейських країнах, там регулярно відбуваються акції на підтримку дій ХАМАС. На деяких з них правоохоронці фіксують вияви антисемітизму.

Тим часом у Франції із 7 жовтня правоохоронці заарештували 336 людей за вияви антисемітизму. 

Єврейська громада Франції налічує майже 500 тисяч осіб, вона найбільша в Європі.

Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявив, що з початку бойових дій на Близькому Сході, станом на 13 жовтня, зафіксували понад 100 антисемітських актів. Більшість із них стосується графіті, на яких зображено свастики, написи “смерть євреям”, заклики до інтифад проти Ізраїлю. Однак деякі інциденти охоплювали арешти людей, які хотіли пронести ножі до шкіл і синагог.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter