У Франції правоохоронці затримали понад 300 людей за вияви антисемітизму

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Із 7 жовтня французькі правоохоронці заарештували 336 людей за вияви антисемітизму. 

Про це заявив міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен.

Фото: Reuters / Benoit Tessier

За його словами, за цей час поліцейські зареєстрували 588 антисемітських інцидентів. 

“Наша рішучість є абсолютною”, – наголосив Дарманен.

Єврейська громада Франції налічує майже 500 тисяч осіб, вона найбільша в Європі.

Міністр внутрішніх справ заявив, що з початку бойових дій на Близькому Сході, станом на 13 жовтня, зафіксували понад 100 антисемітських актів. Більшість із них стосується графіті, на яких зображено свастики, написи “смерть євреям”, заклики до інтифад проти Ізраїлю. Однак деякі інциденти охоплювали арешти людей, які хотіли пронести ножі до шкіл і синагог.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон виступав зі спеціальним телевізійним зверненням, присвяченим нападу ХАМАС на Ізраїль та війні на Близькому Сході. Він закликав Ізраїль продемонструвати сильну, але справедливу відповідь на атаку ХАМАС, засудивши водночас сліпу вбивчу ненависть та абсолютну жорстокість палестинського терористичного угруповання.

“Ті, хто плутає боротьбу палестинців і виправдання тероризму, роблять моральну, політичну і стратегічну помилку. Боротьба з тероризмом не може замінити пошук миру”, – казав Макрон.

На тлі зростання побоювань щодо антисемітського насильства, спровокованого війною Ізраїлю з ХАМАС, французька поліція взяла під охорону будинки двох провідних депутатів – президентки Національної асамблеї Яель Браун-Піве і депутата Меєра Хабіба.

Браун-Піве отримувала погрози вбивством, але все ж розпорядилася підсвітити парламент кольорами ізраїльського прапора й організувала хвилину мовчання за жертвами атаки ХАМАС перед засіданням асамблеї.

Нагадаємо, що в містечку Плейнфілд, що неподалік Чикаго, шестирічний хлопчик отримав 26 ножових поранень, а його 32-річна мати Ханаан Шахін – понад 12 унаслідок нападу на їхній будинок. Зрештою хлопчик, на імʼя Вадеа Аль-Фаюм, помер.

Коли поліцейські прибули на місце події, вони виявили підозрюваного Джозефа Чубу, який сидів на землі біля будинку. Вони приїхали на виклик після того, як жінка зателефонувала до служби 911 і сказала, що на неї напав домовласник. Жінка також написала своєму чоловікові, що перед нападом той кричав: “Ви, мусульмани, маєте померти!”  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter