Президент України підписав закон про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики (оновлено)

Дата: 22 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

21 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7253 “Про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України”, який забороняє поширення символіки російської імперської політики на всій території України.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Вказівник на вулиці Пушкіна в Києві. Скриншот з відео

Даний закон має забезпечити зменшення впливу РФ на внутрішню політику України та світогляд українців, створити передумови для унеможливлення російської пропагандистської діяльності та прискорити дерадянізацію.

“Забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів”, – йдеться в документі.

Закон набуває чинності через три місяці після його опублікування, за цей час Кабінет міністрів має підготувати нормативну базу для реалізації його положень.

На виконання вимог цього закону органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають вилучити з публічного простору пам’ятники, присвячені особам, які причетні до реалізації російської імперської політики, а також перейменувати вулиці, площі, парки, сквери, географічні об’єкти, які містять символіку російської імперської політики. 

Юридичні особи, політичні партії, інші об’єднання громадян, які мають в назві або статутних документах символіку російської імперської політики мають протягом одного місяця з дня набрання чинності закону привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність із цим Законом.

Крім того, закон передбачає, що географічні об’єкти, які мають русифіковані назви (зокрема, Южне, Сєвєродонецьк, Южноукраїнськ) мають привести свої назви у відповідність до українського правопису або повернути історичну назву. 

Нагадаємо, у липні 2022 року, Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7253, яким запропонували заборонити давати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують Росію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter