Прем’єрка Швеції подала у відставку за кілька годин після обрання

Дата: 25 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Перша жінка прем’єр-міністерка Швеції Магдалена Андерссон подала у відставку за кілька годин після голосування за її призначення.

Про це повідомляє шведський суспільний мовник SVT.

Фото: Jessica Gow/TT News Agency/via Reuters

Причиною відставки стало те, що парламент країни відмовився ухвалити проєкт державного бюджету, натомість підтримав той, який запропонувала опозиція. Одразу після призначення Андерссон журналісти прогнозували, що та зіткнеться з непростою ситуацією, адже опозиційні праві партії говорили, що не підтримають запропоновані урядом зміни.

Після голосування за бюджет Партія зелених заявила, що покине уряд, бо ухвалений документ “сіє розбрат між людьми, передбачає урізання екологічних витрат і збільшення викидів”.

Наразі невідомо, хто очолить шведський уряд, однак лідерка Партії центру Енні Льоф прогнозує, що під час нового голосування найімовірніше кандидатуру Андерссон підтримають ще раз.  

Андерссон, яку журналісти запитали, хто тепер очолює уряд, відповіла: “Я не обіймала посаду прем’єр-міністра. Отже, прем’єр-міністром у перехідному уряді все ще є Стефан Левен”.

Нагадаємо, що цього року за результатами виборів в Ісландії жінки спочатку отримали більшість у парламенті, але після перерахунку зайняли лише 30 місць, що дорівнює 47,6%. 

На практиці жінкам набагато важче повною мірою користатися рівними правами з чоловіками серед іншого в політичному процесі. Впливають на це, зокрема, гендерні стереотипи, що є поширеними в суспільстві. Так, досі понад половину українців погоджуються з тим, що нібито є “жіночі” та “чоловічі” професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter