Прем’єр німецької Саксонії Міхаель Кречмер виступає проти територіальної цілісності України

Дата: 27 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Прем’єр німецької землі Саксонія Міхаель Кречмер знову сказав, що Україні час змиритися з тимчасовою втратою територій задля перемир’я. 

Про це інформує “Європейська правда” з посиланням на Spiegel.

Міхаель Кречмер

Кречмер вважає, що уряд Німеччини має “не лише постачати Україні зброю, але й вдаватися до дипломатичних ініціатив” і що союзники мають спробувати “вплинути на Путіна й уможливити припинення вогню”

“Можливо, що для перемир’я Україні спершу потрібно буде прийняти тимчасову втрату контролю над деякими територіями”, – сказав Кречмер. 

“Жоден квадратний метр української території не став російським… Але, як і в інших великих війнах, настав час для фінального рішення”, – додав він. Водночас він не окреслив гарантій безпеки для України та як відновлювати територіальну цілісність України. 

Кречмер також висловився за “розворот” у політиці Німеччини щодо Росії. 

“Росія – це наш сусід, небезпечний і непередбачуваний. Ідея про те, щоб послабити Росію у військовому, політичному й економічному вимірі, щоб вона більше не була загрозою для нас, – це бачення з ХІХ століття, і це закладає основу для нових конфліктів”, – заявив прем’єр Саксонії. 

У листопаді Кречмер закликав визнати “замороження конфлікту” в Україні, хоча й зауважив, що не пропонує визнавати “російськими” захоплені Москвою території. 

Раніше він заявляв, що хотів би повернення до торгівлі з Росією та якнайшвидшого “дипломатичного завершення” війни. Також Кречмер критикував рішення уряду про постачання танків Україні та візові обмеження для росіян. 

Нагадаємо, 10 грудня 2023 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що звільнення українського Криму від російської окупації залежить від громадян України та, зокрема, їхньої згуртованості. 

24 грудня 2023 року Інститут вивчення війни повідомив, що заяви про сигнали від президента Росії Володимира Путіна в зацікавленості в припиненні вогню більше спрямовані на те, щоб затримати й перешкодити подальшій військовій допомозі Заходу для України.

На думку військових аналітиків, Путін серйозно не зацікавлений у завершенні війни, окрім як повної перемоги Росії. 

ISW спостерігав подібні зусилля Кремля, щоб ввести в оману західних політиків і змусити Україну вести перемовини з Росією взимку 2022–2023 років.

Це робиться для того, щоб фактично переспрямувати увагу Заходу на гіпотетичні перемовини замість того, щоб забезпечити Україну достатньою кількістю озброєння перед її весняно-літнім контрнаступом. 

Кремль, ймовірно, використовує приховані канали для досягнення такого ефекту на тлі дебатів щодо надання подальшої військової допомоги Україні.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter