Прем’єр Британії назвав “жахливою помилкою” відсутність реакції Заходу на російську анексію Криму 2014 року

Дата: 15 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розкритикував реакцію Заходу на анексію Криму 2014 року і наголосив, що хоча б зараз світ має відмовитися від російських енергоносіїв.

Про це він сказав у коментарі The Telegraph.

Борис Джонсон. Джерело: Financial Times

“Захід тоді зробив жахливу помилку. Лідер РФ скоїв акт насильницької агресії та відібрав значну частину території суверенної держави – і ми дали йому залишитися з цими здобутками. Ми думали, що можемо якось повернутися до нормального стану справ”, – заявив він.

Британський прем’єр наголосив на тому, що після анексії торгівля з РФ не лише тривала, а й посилювалась і європейські країни стали ще залежнішими від російського газу.

“І, коли Путін вирішив почати свою жорстоку війну проти України, він знав, що світу буде дуже важко покарати його: він знав, що створив цю залежність. Тому він дозволяє собі бомбардувати пологові будинки, відчуває, що може невибірково обстрілювати родини, що тікають від війни”, – підкреслив Джонсон.

Він звернув увагу на те, що “бомби падають, а ціни на нафту й газ злітають ще вище”. А це означає “ще менше грошей у вашій кишені й ще більше – у Путіна”.

На його переконання, світ не може постійно жити в такому шантажі й, поки Захід буде економічно залежним від Путіна, він може і буде використовувати цю залежність.

“Тому ця залежність повинна припинитися – і вона припиниться”, – сказав Джонсон.

За його словами, великі запаси енергоресурсів Росії одночасно є і силою, і слабкістю Путіна, оскільки “більше він нічого не має” з того, що можна було б успішно експортувати. Тож якщо РФ залишити без прибутків від продажу нафти й газу, це створить для неї значні проблеми.

“США вже оголосили ембарго на імпорт російської нафти. Британія зробить те саме. ЄС домовився відмовитися від російських енергоресурсів якнайшвидше. І ми максимально співпрацюватимемо з ними та всіма прихильниками вільного світу, щоб діяти спільно і спростити цей перехід для всіх нас”, – заявив Джонсон.

На його думку, основою стратегії протидії залежності Заходу від Росії мають стати відновлювані джерела енергії. Зокрема, Британія вже працює над розробленням цієї стратегії. 

Раніше реакцію світової спільноти на окупацію Росією Кримського півострова у 2014 році назвав недостатньою президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. На його переконання, саме це призвело до нинішньої агресії Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter