Представники “прокуратури ЛНР” виїхали, щоб допитати Протасевича

Дата: 05 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Представники “прокуратури” самопроголошеної ЛНР виїхали до Білорусі, щоб провести допит захопленого опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Про це повідомляє TUT.by у своєму твіттері з посиланням на пропагандистське видання “Донбас Сегодня”.

Представники “прокуратури ЛНР”

Видання російських окупантів опублікувало фото членів “делегації”, що прямує до Мінська для допиту Протасевича.

Раніше слідчих із самопроголошеної ЛНР на випадок, якщо у них “будуть питання” до Романа Протасевича, запросив нелегітимний президент Лукашенко. Тим часом високопоставлене джерело в міліції ЛНР повідомило, що в разі екстрадиції, Роману Протасевичу за “злочини проти людяності” загрожує розстріл.

Уточнюється, що, згідно зі ст. 7 КК РБ, “громадянин Республіки Білорусь не може бути виданий іноземній державі, якщо інше не передбачено міжнародними договорами Республіки Білорусь“.

 

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, колишнього головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Фотографія обкладинки: пропагандистське видання “Донбас Сегодня”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter