Представники ФСБ або Росгвардії не повідомляють російський НІБ про затриманих або захоплених в полон українців – експерт

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Росії Національне інформаційне бюро виконує функцію гарячої лінії Міністерства оборони. Якщо українець потрапляє у полон до підрозділу Росгвардії, тобто МВС, то її представники не повідомляють бюро про полоненого. Те ж саме відбувається, коли цивільного незаконно затримує ФСБ, слідчий комітет або інші силові структури.

Про це під час заходу “Безвісти зниклі: проблема пошуку та ідентифікації” розповів член експертної ради Центру громадянських свобод Михайло Савва, передає видання ZMINA.

ФОТО російські ЗМІ: українські військові у полоні.

За словами експерта, у проблеми пошуку зниклих безвісти є багато аспектів. Зокрема, це слабка координація між державними органами, неготовність держави до масової генетичної експертизи та надмірна завантаженість слідчих, які займаються справами осіб зниклих безвісти.

“Я візьму лише один аспект проблеми, щодо якого є нова інформація. Ця інформація з’явилась після поїздки до Женеви, де представники українських правозахисних організацій зустрічалися з міжнародними гуманітарними організаціями”, – каже він.

Савва нагадав, що приблизно третина людей, які повертаються з російського полону, вважалися безвісти зниклими. Тобто Україна про цих людей нічого не знала. Хоча весь цей час як військовополонені, так і цивільні перебували за ґратами на території Росії або на ТОТ.

“Під час зустрічі в Женеві ми виявили два важливих аспекти цієї величезної проблеми. Перший аспект: ми не знаємо про значну частину наших людей, тому що це пов’язано з неповноцінністю організації російського Національного інформаційного бюро. РФ повідомила десь у серпні 2022 року, що вона створила НІБ, яке має повідомляти про українців, що перебувають у полоні або затриманих цивільних. Але виявилося, що це, м’яко кажучи, не зовсім так”, – пояснює Савва.

Як зазначив експерт, в Україні Національне інформаційне бюро було створено на підставі розпорядження Кабміну. Завдяки комплексній структурі бюро отримує інформацію від різних державних органів. В Росії ж НІБ це фактично гаряча лінія Міністерства оборони. Якщо людина потрапляє у полон до підрозділу Росгвардії, тобто МВС, то її представники не повідомляють бюро про полоненого. Те ж саме відбувається, коли цивільного незаконно затримує ФСБ, Слідчий комітет або інші силові структури.

“Цю проблему минулого року з’ясувала місія експертів ОБСЄ. Я маю на увазі доповідь про депортованих українських дітей. І там троє експертів ОБСЄ написали, що вони не отримали жодних підтверджень того, що НІБ РФ має інформацію про цивільних. Відповідно, ми втрачаємо інформацію приблизно про третину українців, які знаходяться там. Однак є можливість для розв’язання цієї проблеми. Для цього потрібно напряму тиснути на російські органи влади. Ми вже готуємо такі заходи та це буде зроблено”, – додав член експертної ради ЦГС.

На думку Савви, другий аспект полягає у тому, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не отримує інформації від інших органів влади обох воюючих сторін – лише від НІБ. Ще одним джерелом отримання інформації про зниклу особу є відвідування представниками МКЧХ місць несвободи, де утримуються військовополонені або цивільні. Людям, яких вони там побачили, дають заповнити анкети. Після цього працівники Червоного Хреста повідомляють рідних про те, що їхній близький знаходиться на території РФ або ТОТ. Якщо інформація про людину, яка вважалася зниклою, з’являється в інших офіційних джерелах (наприклад, на російських судових сайтах), то для МКЧХ це не є підтвердженням того, що людина перебуває саме там.

“Коли МКЧХ підтверджує знаходження людини за ґратами, це є елементом контролю. Тобто про цю людну знають, і її вже небезпечно катувати та бити. І таких елементів контролю має бути багато. МКЧХ є одним з таких елементів. Тому ця проблема вимагає вирішення через зміну процедур МКЧХ. Це дуже важко зробити, оскільки організація з таким корінням може дозволити собі ігнорувати думку будь-якої окремої країни. Але наприкінці жовтня цього року пройде конференція, яка відбувається раз на чотири роки. Це конференція руху Червоного Хреста, де будуть присутні й МКЧХ, і національні федерації. Вона має стати майданчиком для обговорення ось цих внутрішніх проблем”, – вважає Савва.

Нагадаємо, у червні 2024 року речник місії МКЧХ в Україні Олександр Власенко заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста має дотримуватися я принципів неупередженості та нейтральності і нікого не може критикувати, а лише заохочує обидві сторони конфлікту дотримуватися міжнародних законів. Завдяки цьому організація зберігає можливість отримати хоч якийсь доступ до військовополонених. 

Власенко пояснив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста підтверджує статус військовополоненого у двох випадках: 1) коли працівники особисто зафіксували військовослужбовців серед полонених (відвідали російські в’язниці чи були присутні під час виходу в полон); 2) держава-агресор офіційно підтвердила їхнє перебування у себе. Згідно з Женевськими конвенціями, Росія зобов’язана сама надавати таку інформацію Червоному Хресту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter