Представниця ООН звернулася до Лукашенка із закликом звільнити усіх політв’язнів

Дата: 23 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Спеціальна доповідачка ООН з питань заохочення та захисту прав на свободу думок та їх вільного висловлення Ірене Хан під час неформального засідання Ради Безпеки ООН заявила, що самопроголошена влада Білорусі має звільнити всіх політичних в’язнів. 

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Володимир Лукашенко. Фото: Reuters

“Я закликаю уряд Білорусі дотриматися міжнародних зобов’язань та звільнити усіх журналістів й інших, кого незаконно затримали за використання ними права на свободу поглядів, організації та участі у мирних зібраннях. Закликаю також прибрати обмеження на роботу незалежних ЗМІ” –  наголосила Хан.

Також вона додала, що “благає уряд запросити її та Спеціального доповідача ООН з питань Білорусі здійснити візит до країни”.

Нагадаємо, що із серпня 2020 року в Білорусі не закінчуються протестні акції невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Від початку протестів, за даними правозахисників, від репресій у Білорусі постраждали близько 30 тисяч людей. Також щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Наприкінці минулого року білоруське МВС повідомило, що створило базу з даними громадян, які виходять на акції проти режиму Лукашенка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter