Представництво президента в АРК не радить учасникам батальйону ім. Челебіджихана їхати до Криму

Дата: 24 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Учасникам батальйону імені Номана Челебіджихана варто утриматися від відвідувань окупованих територій, оскільки Російська Федерація розпочала переслідування його учасників. 

Про це під час презентації в Києві другого тому Енциклопедії репресій у Криму з моменту окупації сказала перша заступниця постійного представника президента в АРК Дар’я Свиридова.

“Це питання потрібно піднімати, бо учасники батальйону навіть і не знають, що Російська Федерація ініціювала кримінальні переслідування, і вони без будь-яких застережень планують поїздки. І, як тільки вони перетинають КПВВ з окупованими територіями, вони потрапляють у полон, з якого неможливо вирватися”, – сказала Дар’я Свиридова. 

Юрист Регіонального центру прав людини Віталій Набухотний повідомив, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі отримав інформаційне подання про переміщення цивільного населення з тимчасово окупованого півострова. У ньому міститься кілька рішень окупаційних судів стосовно громадян України як доказ того, що колись причетна до батальйону людина навряд чи приїде до окупованого Криму. 

Правозахисниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова зауважила, що її громадська організація вважає таке переслідування учасників батальйону політично вмотивованим. 

“Це переслідування за те, що люди чинять спротив окупації”, – пояснила вона.

Водночас Ірина Сєдова закликала повідомляти Кримську правозахисну групу про факти такого переслідування. 

Нагадаємо, що напередодні російські силовики заявили, що затримали в Криму учасника кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана 55-річного кримського татарина Нарімана Межмедінова.

Як відомо, за період окупації Криму російські силовики порушили вже не менш ніж 11 справ за участь у незаконному збройному формуванні, а щонайменше в семи випадках причиною переслідувань стала нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Уже трьох людей окупаційна влада засудила до ув’язнення. Одним з них став житель Ленінського району півострова Февзі Саганджі, який дістав 10 років в’язниці за нібито участь у батальйоні. Також за участь у батальйоні до 10 років суворого режиму засудили Делявера Гаварова.

Ще багатьох російські силовики оголосили в розшук. Серед них журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова, яка у 2015–2016 роках висвітлювала діяльність батальйону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter