Представництво президента України в АРК відповіло німецькому суспільству на тези про “торгівлю” українським Кримом

Дата: 25 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим занепокоєне тим, що у Німеччині лунають заклики до територіальних поступок України на користь Росії, адже після 1945 року Німеччина теж поступилася Польщі територіями та повністю визнала це в 1990 році.

Своє занепокоєння висловила представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева у колонці німецької газети die Welt, з українською версією якої можна ознайомитися на сторінці відомства

Таміла Ташева

Вона назвала порівняння України з Німеччиною “історично та політично помилковою тезою” і припускає, що, ймовірно, взимку такі заклики будуть ще гучнішими.

“Вимоги до України піти на компроміс у майбутньому можуть стати голоснішими. Для нас, коли говорять про компроміси, то передусім мають на увазі поступки саме щодо тимчасово окупованого  Криму, навіть якщо це не звучить прямо”, – написала Таміла Ташева.

Представниця президента нагадала, що Німеччина підтримала всі резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо окупації Криму, утім вже сумнівається після таких заяв у Німеччині, що така позиція протидії агресору отримала свій практичний вимір. 

Ташева наголошує, що поступки Росії не приведуть до миру, а навпаки.

“Я не повторюватиму тут аргумент про те, що поступки агресору збільшують його апетити, бо цей аргумент надто очевидний. Є й інші причини, чому Україна не може піти на компроміс на свої території й чому Захід, зокрема Німеччина, теж не повинен цього дозволити. Поки найбільше місто окупованого Криму Севастополь мілітаризують як “місто російських моряків”, окупанти намагаються знищити корінний кримськотатарський народ та його історію”, – нагадала вона німецькому суспільству.

Таміла Ташева вкотре нагадала, що Росія переслідує кримських татар за політичними мотивами, ув’язнює і де-факто депортує до Росії чи безпідставно засуджує до тривалих термінів ув’язнення. На тимчасово окупованій Росією Херсонщині наразі також відбуваються переслідування кримських татар.

Крім того, на півострові Росія систематично знищує українську ідентичність, зокрема мову, школи та церкви.

“Важливо усвідомлювати, що Крим – це не просто територія, це люди, а точніше, громадяни України. Російське вторгнення почалося не 24 лютого цього року, а у 2014 році з окупації Криму. Після 24 лютого півострів перетворився на плацдарм російського наступу на материкову Україну”, – нагадала німецькому суспільству представниця президента України в АРК.

Вона вказала, що раніше неодноразово лунали заяви, що Росія будує військову інфраструктуру в Криму. Таким чином нібито цивільні об’єкти на півострові перетворилися на військові, а через так званий “кримський міст” до окупованого Криму заходять танки та зброя, які вбивають сьогодні громадян України.

У відомстві також наголосили, хоч люди вже понад вісім років живуть під російською окупацією, дехто чинить дедалі більший опір.

Мова йде про десятки локальних антивоєнних акцій. Україна не може дозволити собі залишити цих людей і віддати їх Росії як кріпаків. Це слід мати на увазі, коли Україні радять піти на компроміс і віддати окупований Крим.

Таміла Ташева

Зокрема, Таміла Ташева наголосила на важливості Кримської платформи. Цьогорічний саміт зібрав представників 60 країн світу та міжнародних інституцій.

Вона переконана, що справжньої перемоги ми досягнемо лише тоді, коли Росія перетвориться на неагресивну державу.

Нагадаємо, дипломатичні відносини між Німеччиною та Україною перебувають у напруженому стані через проросійську політику офіційного Берліна в минулому і затягування з постачанням зброї. Оглядачі звинувачують німецьких політиків у тому, що ті зробили свій внесок у те, що міжнародні злочини під час повномасштабного вторгнення Росії стали можливими, зокрема почавши втілювати проєкт “Північний потік-2” після тимчасової окупації Криму.  

Міжнародна спільнота запровадила санкції проти Росії з початку тимчасової окупації півострова у 2014 році. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та експерти неодноразово закликали ввести ембарго на російські енергоносії у відповідь на тимчасову окупацію Криму. Утім, Німеччина збільшувала свою енергетичну залежність від Росії й продовжувала економічні зв’язки з країною-агресором. 

Напередодні міністр закордонних справ Польщі Збігнев Рау в інтерв’ю PAP розкритикував небажання Німеччини постачати Україні основні бойові танки.

“Я пам’ятаю обґрунтування цього очевидного небажання з боку німців підтримати українську сторону з багатьох питань, чи то матеріально, чи то фінансово. Тут ми з німцями суттєво відрізняємося. Ми виходимо з того, що якщо допомагаємо, то намагаємося зробити це якомога більше, максимально посилити позиції України й зробити це якомога швидше, за англосаксонським принципом “хто дає швидко, той дає двічі”, – цитує міністра польська новинна агенція.

“У мене, навпаки, складається враження, що німецька політика полягає в тому, щоб надавати цю допомогу якомога менше і якомога пізніше. Чому? (…) Я думаю, що вони хочуть, щоб відносини з Росією послаблювалися якомога менше“, – додав Рау.

У четвер німецький парламент не зміг проголосувати за пропозицію опозиційного блоку ХДС/ХСС про негайне постачання танків та іншої бронетехніки західного зразка Україні.

Раніше канцлер Олаф Шольц пояснював, що його країна і так достатньо допомагає Україні озброєнням, а рішення передавати танки ухвалюватиметься лише в координації із союзниками.

Наприкінці серпня Офіс президента запросив до Бучі тих, хто закликає німецький уряд зупинити допомогу Україні. 

Відомо, що представник німецької партії “Альтернатива для Німеччини” Штефан Шалер (Stefan Schaller) бере участь в організованому Росією незаконному “референдумі” в Запорізькій області як “спостерігач”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter