Правозахисники заявили про загрозу руйнування інституту суду присяжних в Україні

Дата: 30 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають Державну судову адміністрацію України зберегти інститут присяжних і, відповідно, не допустити знищення судових процесів, які здійснюються цим судом, зокрема, у справах Майдану.

З таким закликом виступили в Адвокатській дорадчій групі. 

Учасники першого в історії незалежної України судового процесу за участю присяжних, Львів, 30 квітня 2013 року. Фото: Український Тиждень

Діяльність суду присяжних в Україні регулюється Законом “Про судоустрій і статус суддів”, у статті 68 якого йдеться про те, що за час виконання присяжними обов’язків у суді їм виплачують винагороду. Її розмір розраховують з огляду на посадовий оклад судді місцевого суду та з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Окрім цього, відшкодовують витрати на проїзд, наймання житла й виплачують добові. Гроші на ці виплати йдуть з держбюджету зі спеціальної програми на здійснення правосуддя. 

В Адвокатській дорадчій групі, юристи якої серед іншого представляють інтереси потерпілих у справах Майдану, кажуть, що з кінця минулого року в низці проваджень присяжні не отримують гарантованої винагороди. 

“Наприклад, така ситуація склалася в одній з найрезонансніших справ, пов’язаних з подіями на Майдані у 2013–2014 роках, – про розстріл на Інститутській 20 лютого 2014 року. Справа розглядається колегіально в складі трьох суддів та суду присяжних. На засіданні, що відбулося 26 травня, головуючий суддя Сергій Дячук зробив публічне звернення щодо невиплати винагороди присяжним та щодо загрози, зокрема, цьому судовому процесу”, – розповіли правозахисники.

Однак подібні ситуації склалася не тільки в цій справі, кажуть автори заяви. 

“Суди надають підтвердження виконання присяжними своїх обов’язків. Держава здійснює перерахування коштів на користь присяжних через відповідні органи Державної казначейської служби України. Однак ці кошти далі не перераховуються на користь присяжних”, – пояснюють вони.

Правозахисники просять ужити всіх необхідних заходів, щоб присяжні могли отримувати гарантовані виплати, а в разі наявності технічних чи інших причин, що унеможливлюють цей процес, повідомити про них.

Фотографія обкладинки: yavoriv-info.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter