Правозахисники встановили маршрут, яким до Білорусі депортують дітей з окупованих українських територій

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Правозахисники встановили маршрут та щонайменше вісім місць утримання на території Республіки Білорусь дітей, викрадених з окупованих територій України. 

Про це йдеться в аналітичній довідці, підготовленій Регіональним центром прав людини. 

Ілюстраційне зображення

Вивозити дітей до Білорусі почали ще до 2022 року. Так, у вересні 2021-го на “оздоровлення” в табір “Зубрьонок” направили 131 вихованця Донецької спеціальної школи-інтернату №17 та Амвросіївської школи-інтернату №4. Також тоді вивезли дітей з Донецької школи-інтернату №1. 

Втім, є відомості про вивезення дітей щонайпізніше з 2015 року.

З початком повномасштабного російського вторгнення кількість викрадених почала зростати.  За відомостями, які озвучують білоруські посадовці, незаконно перемістити змогли понад три тисячі дітей. Втім, дослідники, підрахувавши загальну суму грошей, витрачених на депортованих, кажуть про щонайменше 9 тисяч неповнолітніх українців, що могли перебувати або залишаються на території Білорусі.

Серед таборів, де можуть утримувати дітей:

  • дитячий оздоровчий табір “Дубрава” ВАТ “Беларуськалій” (Гомельська область);
  • дитячий реабілітаційно-оздоровчий центр “Ждановичі” (Мінський
    район);
  • санаторій “Золоті піски” (Гомельський район);
  • республіканська дитяча лікарня медичної реабілітації “Острошицький
    городок» (Мінський район);
  • готель “Беларусь” (Вітебський район);
  • національний дитячий освітньо-оздоровчий центр “Зубрьонок” (Мінська область);
  • санаторій “Волма” (Мінська область);
  • санаторій “Зелений бор” (Мінська область).

Про деякі з цих місць було відомо раніше, наприклад, про “Дубраву”, де дві білоруські пропагандистки, виступаючи перед депортованими дітьми, марили про окупацію України та розповідали, як моляться за “смерть ворогів”. 

Змогли також ідентифікувати два місця розміщення у віданні Білоруської православної церкви, де неповнолітніх з окупованих територій України приймали у 2015–2016 роках.

Дітей до Білорусі вивозили з Херсонщини, Луганщини, Донеччини й Запорізької області. Проміжним пунктом на шляху до республіки є російське місто Ростов-на-Дону, куди їх привозять автобусом, а звідти – потягом “Адлер – Мінськ”, який знаходиться у віданні Білоруської залізниці й курсує раз на два дні. Зі столиці Білорусі їх розподіляють у табори. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Chris McGrath/Getty Images

Випадки подальшого поміщення дітей в інтернати у Білорусі або в приймальні сім’ї не фіксували. Водночас фонд Олексія Талая, причетний до депортацій, пропонує білорусам “приютити в себе дітей з України”. 

Нагадаємо, що викрадати дітей з України росіянам допомагають близькі родичі самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка

Також до викрадень причетне білоруське товариство Червоного Хреста та особисто його керівник Дмитро Шевцов. Він сам розповів про це. Україна вимагає від Міжнародного кримінального суду видати ордер на його арешт. 

Нині МКС підозрює в причетності до викрадень  російського керманича Путіна та його уповноважену з прав дитини Марію Львову-Бєлову

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter