Правозахисники фіксують на окупованих Луганщині та Донеччині погіршення ситуації з питною водою

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

На окупованих територіях Луганської та Донецької областей російські адміністрації економлять реагенти для питної води та подають брудну, а також підіймають ціни на воду в тих районах, де її не вистачає. 

Про це розповіла правозахисниця Ірина Чаура у Медіацентрі Україна.  

Ілюстраційне зображення. Фото: AP

Проблеми з водою у регіоні існували завжди, а з 2014-го вони тільки погіршились.

Журналісти після початку повномасштабного російського вторгнення докладно писали про нестачу питної води, втім, й до 2022 року світові медіа наголошували, що регіон стоїть на межі екологічної катастрофи. Причиною цьому, між іншим, стали занедбані та покинуті шахти, що заповнюються токсичними підземними водами та, як наслідок, забруднюють річки та землі. 

За словами правозахисниці Чаури, випадки подачі неякісної води зафіксували у Донецьку, Єнакієвому, Сніжному, Торезі, Хрустальному, Фащівці та Зоринську. 

“Альтернативного джерела постачання води місцеві мешканці не мають, тому кілька тижнів вони були вимушені вживати заражену воду… Причинами зараження води стало зменшення кількості реагентів, які очищають воду”, – каже Чаура. 

Ще однією проблемою, з якою стикнулись мешканці окупованих територій, стало підвищення цін на воду в тих районах, де її не вистачає. Так, російські адміністрації там, де подають забруднену воду у крани, підвозять очищену воду, яку можна отримати лише за гроші. 

“Вона коштує 7–8 рублів за літр (3 гривні 28 копійок. – Ред.). Тобто окупанти створюють самостійно проблему, зменшують реагенти, щоб зменшити фінансові видатки на їх придбання, а потім в цих районах збільшують вартість питної води. Ось так збагачуються на українцях в окупації”, – додає правозахисниця. 

Нагадаємо, що росіяни побудували “бізнес” на примусовій мобілізації чоловіків на окупованих територіях. 

ZMINA розповідала, як це працює на Луганщині, Донеччині та Херсонщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter