Американські медіа повідомили, що Донбас стоїть на межі екологічної катастрофи

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Занедбані та покинуті шахти на Донбасі загрожують екологічною катастрофою через заповнення токсичними підземними водами та, як наслідок, забруднення річок та земель. 

Про це повідомляє NBC.

Фото: toretskvugillya.com.ua

Про те, що Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи через покинуті шахти, ще у 2018 році казали в ООН. Так, за оцінюванням експертів Програми з довкілля (ЮНЕП), унаслідок конфлікту на Сході України зруйнованими були екосистеми на території щонайменше 530 тисяч га, зокрема у 18 природних заповідниках загальною площею 80 тисяч га. Крім того, постраждали 150 тисяч га лісів.

“У регіоні зосереджені 5,5 тис. промислових підприємств та об’єктів інфраструктури, які в разі ушкодження стануть джерелом значної шкоди для довкілля. Забруднення річок, включно з Доном, загрожує здоров’ю людей. Зона бойових дій, зокрема сільськогосподарські угіддя, нашпигована боєприпасами, що не вибухнули, на ліквідацію яких підуть роки або навіть десятиліття”, – наголошували вони.

Журналісти NBC, які приїхали на Донбас, поспілкувалися з головою військово-цивільної адміністрації Торецька Василем Чинчиком, який розповів, що лише дві із семи шахт навколо міста (“Центральна” та “Торецька”) продовжують працювати. З інших же місцева влада змушена відкачувати воду, щоб запобігти катастрофі.

Фото: polskieradio24.pl

“Не можна просто закрити шахту і забути про це, тому що ризики занадто високі. Шахтні води будуть підійматимуться, забруднюватимуть питну воду і руйнуватимуть ґрунт”, – каже Євген Яковлєв, гідрогеолог, який працює у відділі природних ресурсів НАН України.

Наразі шахта “Нова”, яку вивели з експлуатації, працює як відкачувальна станція. Якщо її затопить, то наступною, як прогнозують фахівці, стане шахта “Центральна”, а вже потім токсична вода потрапить до річок Кривий Торець і Сіверський Донець, які слугують джерелом води для місцевих. 

Експерти прогнозують, що найгірший вплив на довкілля може не відбуватися ще протягом п’яти-десяти років, однак перші ознаки можливої ​​катастрофи вже помітили на Донбасі.

Нагадаємо, що щороку сім мільйонів людей у світі помирають від хвороб, пов’язаних з наслідками забруднення повітря та поганою екологією. Понад 90% таких смертей припадає на країни з низькими доходами населення, а, як відомо, Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter