Правозахисники вимагають ухвалити закон, що запровадить перегляд справ невинно засуджених

Дата: 04 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають ухвалити законопроект 2033а, який запроваджує механізм перегляду справ невинно засуджених і забезпечує їхнє право на правосудний вирок.

Про це активісти та адвокати заявили 1 грудня під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За їхніми словами, законопроект 2033а вже понад 2 роки лежить у Верховній Раді він досі не ухвалений у другому читанні.

Учасники брифінгу повідомили, що 4 грудня активісти зберуться під Верховною Радою, щоб звернутися до Андрія Парубія з проханням поставити законопроект на голосування.

 “Мені соромно, що в нашій державі є люди, які без вини відбувають покарання. Україна обирає шлях гуманізації кримінально-виконавчої системи, і на сьогодні новим проектом про пенітенціарну систему запроваджується можливість умовно-дострокового звільнення для довічних ув’язнених”, – зазначила на брифінгу адвокат Тетяна Панасенко.

У свою чергу голова ГО “Майдан – Громадський контроль” Віктор Колбанцев, зауважив, що потрібно не тільки ухвалити новий закон, але й повністю змінити систему.

За його словами, нещодавно Верховний Суд України ухвалив постанову про те, що явка з повинною вже не є доказом, на підставі якого можна обґрунтувати наявне обвинувачення. Через наявність механізму явки з повинною засуджених навмисне катували для того, щоб вони зізналися у злочині, якого не скоювали, після чого їх саджали за ґрати.

“Можна взяти будь-яку справу, повірте мені, де немає жодних доказів, немає знаряддя злочину, відбитків пальців, крові, у людини є алібі. Але явка з повинною тягне на те, щоб людину просто засудили”, – підкреслив Віктор Колбанцев.

“Невинно засуджені просять лише одного – забезпечити їхнє право на справедливий суд. Якщо ці справи будуть переглянуті – це будуть реальні кроки нової судової реформи, які зможуть відчути на собі усі пересічні українці”, – підсумувала Тетяна Панасенко.

Як відомо, 26 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект 2033а “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)”. Законопроект підготовлений до другого читання профільним комітетом.

10 лютого 2017 року законопроект 2033а отримав схвальний висновок Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

15 листопада 2017 року навпроти Верховної Ради України поруч з медіа-центром родичі, зокрема літні матері, свавільно засуджених встановили намет. Він встановлений з метою привернути увагу народних обранців до проблематики невинно засуджених, відсутності механізму перегляду судових рішень у кримінальних справах та нагальну необхідність запровадження в Україні такого механізму задля виправлення судових помилок, персональну відповідальність кожного народного обранця за зволікання у прийнятті законопроекту #2033а, яке може вартувати та уже вартувало життів невинно/свавільно засуджених Олександра Рафальського та Андрія Сороки
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter