Правозахисники та депутати оскаржать обрання Омбудсмана в Конституційному Суді

Дата: 18 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисники та народні депутати готують подання до Конституційного Суду щодо порушень у процедурі обрання Омбудсмана.

Про це 17 квітня на брифінгу у Верховній Раді заявив депутат Мустафа Найєм.

За його словами, вже наступного пленарного тижня ініціатори подання почнуть збір підписів. “Я сподіваюсь, що ми знайдемо 45 колег у залі, разом з якими звернемось до Конституційного Суду. Це не війна з особистостями, це боротьба з незалежність інституції”, – наголосив він.

Нагадаємо, 15 березня Верховна Рада обрала своїм Уповноваженим з прав людини депутатку з фракції “Народний фронт” Людмилу Денісову.

Раніше правозахисники вже закликали народних депутатів підтримати подання до Конституційного Суду про конституційність процедури обрання Омбудсмана. Вони вказують на численні порушення у процедурі обрання Омбудсмана. Так, голосування не було таємним, а жоден з кандидатів, за законом, не мав права претендувати на посаду Уповноваженого з прав людини.

До голосування українські та міжнародні правозахисні організації неодноразово звертались до спікера ВРУ та народних депутатів з вимогою перезавантажити процес обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та провести прозорий конкурс за участю міжнародних та національних правозахисних організацій.

27 квітня 2017 у Валерії Лутковської завершилася 5-річна каденція на посаді Уповноваженого ВР з прав людини. Процедура переобрання мала б відбутися до 6 червня 2017 року. Тому правозахисники зазначають, що пізніший процес обрання Омбудсмана був нелегітимним.

Раніше в лютому Моніторингова місія ООН закликала український парламент змінити процедуру обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

23 червня парламентський комітет з прав людини звернувся до спікера Андрія Парубія з пропозицією створити номінаційну комісію. Вона мала б відповідно до Паризьких принципів інкорпорувати у прозорий спосіб консультації з кваліфікованими правозахисними організаціями. Станом на 12 липня голова парламенту не відповів на звернення комітету.

19 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій надіслав на підпис президенту України Петру Порошенку текст Закону “Про Конституційний Суд”, у якому процедура обрання Омбудсмана передбачає відкрите голосування депутатів, хоча на пленарному засіданні 13 липня була проголосована поправка за таємне голосування.

У липні минулого року правозахисники у відкритому зверненні закликали президента Петра Порошенка не підписувати переданий з Верховної Ради законопроект “Про Конституційний Суд України”, який передбачає відкрите голосування за кандидатуру Омбудсмана, хоча 227 депутатів підтримали процедуру таємного голосування.

2 серпня президент Петро Порошенко заявив, що внесе на розгляд парламенту пропозиції щодо змін до законодавства про Омбудсмана.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter