Правозахисники подали до ЄСПЛ дві скарги з приводу ув’язнення Балуха

Дата: 09 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Українська Гельсінська спілка з прав людини подала 2 скарги в Європейський суд з прав людини на засудження в окупованому Росією Криму українця Володимира Балуха.

Дар’я Свиридова

Про це на брифінгу у середу повідомила юрист УГСПЛ Дар’я Свиридова, повідомляє “Українська правда” з посиланням на  “Українські новини”.

“Українською Гельсінською спілкою подані вже 2 скарги в ЄСПЛ”, – сказала вона.

Правозахисники зазначають, що судовий процес проти Балуха був обумовлений його проукраїнською позицією в Криму.

Зокрема, всі обшуки в його будинку проводилися російськими силовиками з метою зірвати вивішений ним український прапор.

В остаточному підсумку, російська влада вирішила заарештувати його, обвинувативши в незаконному зберіганні боєприпасів.

Правозахисники стверджують, що у переслідуванні Володимира Балуха в Криму брали участь приблизно 20 осіб.

За словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, зокрема мова йде про голову ФСБ Криму Віктора Палагіна, слідчого ФСБ Дениса Забару, суддю Марію Бедрицьку, представників підконтрольних Росії прокуратури, суду та інших учасників зі сторони обвинувачення у справі Володимира Балуха.

“Це одна людина, але щоб її посадити за грати, було задіяно як мінімум 20 осіб, які займалися фальсифікаціями. Це дуже серйозні порушення прав людини і навіть процесуальних норм де-факто там чинного російського законодавства”, – сказала Ольга Скрипник.

Як відомо, переслідування Балуха триває ще з весни 2015 року, про суд над ним ЗМІ повідомляли також на початку 2016 року.

У грудні 2013 року, з початком Майдану, Володимир вивісив на даху свого будинку український прапор, який залишався там і після окупації Криму Росією. Він відкрито заявляв, що не визнає анексії.

8 грудня 2016 року ФСБ провела обшуки в будинках Балуха і його матері в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, після чого його затримали. Силовики заявили, що знайшли на горищі його будинку патрони і динаміт.

12 грудня Роздольненський райсуд постановив заарештувати Балуха на місяць. Суд залишив без уваги той факт, що процесуальні документи були із суттєвими порушеннями.

8 лютого 2017 року російський правозахисний центр “Меморіал” заявив, що вважає арештованого в Криму українського активіста Володимира Балуха політв’язнем і вимагає його негайного звільнення.

4 серпня кримчанина Володимира Балуха в окупованому Криму засудили до 3 років 7 місяців колонії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter