Правозахисники домоглися розслідування побиття активістів поліцією в Одесі

Дата: 12 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Центр правового моніторингу “Гідність” домігся в суді початку розслідування дій поліції під час конфлікту через забудову Літнього театру Одеси в листопаді 2017 року.

Про це йдеться на Facebook-сторінці центру.

Приморський суд Одеси зобов’язав прокуратуру внести заяву про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зафіксованих спостерігачами порушень співробітниками поліції під час акції в Міському саду 18 листопада 2017 року закону України “Про Національну поліцію”.

“Одне з найгрубіших порушень – коли людина в чорній уніформі без розпізнавальних знаків, вочевидь, поліцейський, б’є ногою в голову активіста, що лежить на землі. Це не тільки грубе порушення одразу кількох статей закону “Про Національну поліцію”, це також може свідчити про правопорушення відповідно до ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України – перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, карається позбавленням волі терміном від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років”, – йдеться в повідомленні.

Заяву з вимогою внести цей факт до ЄРДР правозахисники відправили в прокуратуру 29 грудня 2017 року і в той же день отримали відмову. Однак не погодилися з цією позицією наглядового відомства і направили скаргу до суду. Крім того, правозахисники розшукують людину, яка постраждала від удару поліцейського.

18 листопада 2017 року в центрі Одеси кілька сотень одеситів зібралися, щоб провести акцію протесту проти можливої забудови частини міського саду – Літнього театру.

Перед початком акції директор компанії-забудовника “Солід” Ігор Коваленко в коментарі журналістам пояснив, що забудовник планує створити на території Літнього саду концертно-виставковий комплекс – жодного висотного будинку там не заплановано. І хоча територія, за словами Коваленка, перебуває у приватній власності, дерева там також вирубувати для будівництва не будуть.

Однак група активістів увірвалася на огороджену територію Літнього театру, зламала заварені вночі ворота і відкрила їх.

Після цього протистояння між активістами і поліцією загострилося. Правоохоронці спробували розігнати учасників акції, використовуючи сльозогінний газ і кийки. Активісти відповіли на це киданням бруківки та піротехніки. З боку правоохоронців постраждали понад 20 людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter