В Україні йде цілеспрямована кампанія дискредитації громадських активістів – правозахисниця

Дата: 11 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

В Україні відбувається цілеспрямована кампанія дискредитації громадських активістів, які займаються протидією корупції у різних сферах.

Про це голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук заявляє на своїй сторінці у мережі Facebook,  коментуючи, зокрема, інцидент з пікетом під будинком голови “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна, організованим керівництвом СБУ

“Проблема не тільки в тому, що це само по собі зло. І не тільки в тому, що це б’є рикошетом по всьому громадському сектору, вбиваючи єдине, що в нас є, – довіру людей. Проблема ще й в тому, що це завжди тільки проміжна фаза, за якою неминуче йде наступна, – пише правозахисниця і посилається досвід російських колег. – Ще за кілька років до подій на Майдані я чудово пам’ятаю роздратування своїх російських колег: “Ну как ты не понимаешь, ну выйдем мы на протест, так в нас камни бросать будет не полиция, а обыкновенные люди. Полиции еще защищать нас придется”.

Правозахисниця пояснює, що така ситуація стала можливою через кількарічну посилену дискредитацію незалежних громадянських інститутів в очах російських телеглядачів.

“Тут була і фантасмагорична історія про “шпионский камень”, і законодавчі штампи “іноземні агенти”, і чорнушні програми НТВ про статки “американских прихвостней” и “пособников Евросоюза”. А коли Кремль підірвав здатність громадянського суспільства до спротиву, бо знищив його основну опору – довіру людей, тоді необмежена влада просто впала гебешнику Путіну до рук, – пише Олександра Матвійчук.

На її переконання, наразі владі вдалося змістити фокус дискусії із самої боротьби з корупцією у владних ешелонах на декларування прибутків самими “борцунами з корупцією”. 

“Так, серед тих, які називають себе громадянськими активістами, є дуже різні люди. Але не будьмо наївними. Усі ці заходи проводяться далеко не для того, щоб очистити “зерно від полови”, – пише правозахисниця і підкреслює знахабнілість української влади.

“Я з 2010 року вела хроніку політичних репресій в Україні, що припинила робити після Революції Гідності. Але поки ми з головою залізли у Крим та Донбас, щоб закрити собою дірки у роботі державних органів. Та влада нагло вилізла нам на голову та звісила ноги. Лишається відкритим питанням, чи ця кампанія “санкціонована” зверху? І скоро на це надасть відповідь наступні дії або бездіяльність президента Петра Порошенка, генпрокурора Юрія Луценка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови СБУ Василя Грицака та інших”, – пише Олександра Матвійчук. 

Олександра Матвійчук очолює правозахисну організацію “Центр громадянських свобод”, що здійснює громадський контроль над органами влади через групу громадського спостереження “ОЗОН”, просуває реформи у сфері поліції, судів та прокуратури через платформу “Правозахисний порядок денний”, провадить моніторинг політичних переслідувань в Криму та документує воєнні злочини на Донбасі.

Авторка багатьох досліджень на теми, пов’язані із правами людини, серед яких, подання до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування злочинів Євромайдану, альтернативних звітів до різних структур ООН, ЄС, РЄ та ОБСЄ з приводу ситуації із дотриманням прав людини в Криму та на Донбасі тощо.

Нагадаємо, під будинком голови організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна у неділю 9 квітня пройшов пікет, в організації якого він звинувачує керівництво СБУ

Виконавцем акції, за словами Шабуніна, був діючий керівник управління СБУ із захисту національної державності Роман Матковський.


В СБУ натомість кажуть, що не влаштовували жодних мітингів під вікнами активіста Віталія Шабуніна.

“Служба безпеки України з подивом ознайомилась з останніми заявами Шабуніна. Підкреслюю, що СБУ не здійснює жодних заходів з контролю за діяльністю представників політичних партій і громадських об’єднань”, – написала на своїй сторінці у мережі Facebook речниця СБУ Олена Гітлянська.

“У наших співробітників є достатньо завдань і викликів щодо протидії зовнішнім і внутрішнім загрозам державній безпеці. У них немає часу, бажання і правових підстав організовувати “перформанси” для окремих амбіційних політиків і громадських діячів, які у такий спосіб намагаються привернути увагу до власних персон та підняти рейтинги”, – додала вона.

Колишній боєць АТО Георгій Турчак підтвердив Всеукраїнському громадському об’єднанню “Автомайдан”, що співробітники СБУ організовували пікет під помешканням антикорупційного активіста. 

У Центрі протидії корупції пов’язують пікет з позовом до суду на СБУ. Активісти організації публічно вимагають оприлюднення е-декларацій співробітників СБУ. Керівництво СБУ оголосило інформацію про статки своїх працівників державною таємницею. Воно вважає, що розголошення такої інформації може завдати їм непоправної шкоди.

Активісти “Автомайдану” вважають, що у співробітників СБУ “є що приховувати після десятків років кришування контрабанди в країні, нелегального видобутку корисних копалин тощо”. У своїй заяві вони посилаються на журналістське розслідування про майно першого заступника голови СБУ Павла Демчини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter