Правову допомогу зроблять доступнішою для бійців АТО і переселенців

Дата: 08 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Право на допомогу матимуть і ті, хто лише претендує на отримання статусу учасника АТО або внутрішньо переміщеної особи.

Як повідомляє сайт Координаційного центру з надання правової допомоги, уряд вніс до Верховної Ради відповідний законопроект.

Законопроектом №3004 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання” пропонується надати право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги особам, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (це 2436 гривень для працездатних осіб та 1898 гривень для осіб, що втратили працездатність).

Зараз таке право мають особи, в яких середньомісячний сукупний дохід сім’ї менше суми прожиткового мінімуму. Через це людина, що отримує мінімальну заробітну плату 1218 гривень, не може отримати правову допомогу безкоштовно, адже ця сума дорівнює прожитковому мінімуму, а не менша за нього. Хоча громадянин не може отримати зарплату, меншу за мінімальну. Також не мають права на таку допомогу пенсіонери, що належать до найбільш незахищених верств населення.

Крім того, законопроект пропонує зробити особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Це актуально при розгляді справ про розлучення, сплату аліментів, порядок поділу майна та інших, коли інша сторона спору не зацікавлена надавати інформацію про свої доходи.

Також запропоновано доповнити список тих, хто має право на безоплатну правову допомогу, людьми, що лише претендують на отримання статусу учасника АТО або внутрішньо переміщеної особи. 

Крім того, пропонується передбачити право учасників бойових дій, в тому числі участників АТО, на усі види безоплатної правової допомоги, а не лише на допомогу у питаннях соцзахисту.

Згідно зі змінами, безоплатну правову допомогу продовжать надавати до завершення відповідної стадії кримінального провадження у разі зміни (скасування) запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчим суддею, судом першої інстанції.

Адвоката може бути замінено з центру надання безоплатної правової допомоги у разі:

  • зміни підсудності кримінального провадження, цивільної, адміністративної, господарської справи чи підслідності кримінального правопорушення;
  • відмови адвоката від виконання договору з підстав, передбачених Законом України “Про адвокатуру і адвокатську діяльність”;
  • припинення дії контракту (договору);
  • зупинення або припинення права на зайняття адвокатською діяльністю;
  • відсутності адвоката в Єдиному реєстрі адвокатів України.

Також пропонується врегулювати питання щодо отримання інформації з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це дозволить громадянам не збирати додаткові документи для підтвердження їх належності до вразливих категорій населення, а лише подати документ, що посвідчує особу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter