Правоохоронці припинили розшук 5 740 осіб, які раніше вважалися безвісти зниклими – Добросердов

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронні органи припинили розшук стосовно 5 740 осіб через те, що вдалося встановити їхнє місце перебування, або через те, що ідентифікували їхні тіла. 

Такі дані навів уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов під час презентації звіту в парламентському Комітеті з прав людини, передає кореспондент видання ZMINA.

За словами уповноваженого, станом на 5 червня 2024 року в реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин містяться 47 598 записів.

Він також повідомив, що Управління з питань осіб, зниклих безвісти, у квітні 2024 року почало моніторити інтернет-сайти та телеграм-канали, інші інформресурси щодо з’ясування долі наших зниклих безвісти. На сьогодні відомство вже встановило 264 факти, які підтверджують перебування військовослужбовців та цивільних осіб у полоні або в заручниках країни-агресора.

За його словами, щодо 535 осіб, які мали статус зниклих безвісти, управління доповнило інформацію даними, які встановило з інтернету.

Під час моніторингу представники уповноваженого також встановлюють факти порушення норм міжнародного гуманітарного права.

“До прикладу, ми виявляли фото- й відеозаписи з нашими військовими, які перебували в полоні в країні-агресорі, що свідчило, що вони були живі-здорові, наскільки це було можливо. Однак під час репатріації нам надходили тіла, і вони були ідентифіковані як саме ці військовослужбовці. Про всі такі факти ми інформуємо Генеральну прокуратуру, правоохоронні органи й міжнародні організації, які приїжджають до України”, – сказав Добросердов. 

Уповноважений заявив, що результативність роботи Червоного Хреста щодо підтвердження перебування полоні та в заручниках неспівмірна з тією кількістю осіб, яка міститься в українському реєстрі зниклих безвісти. Червоний Хрест наразі підтвердив 6 781 особу.

Під час презентації звіту він також розповів, що потрібно зробити, щоб покращити систему розшуку зниклих безвісти за особливих обставин. Серед пропозицій, за які уповноважений виступає, – доступ до реєстру внутрішньо переміщених осіб, яким опікується Мінсоцполітики задля звіряння даних.

“Якщо йдеться про цивільних осіб поважного віку, які зараз перебувають під піклуванням родин у різних регіонах, хтось інший із членів родини може їх розшукувати. Вони з’являються в нашому реєстрі, і ми маємо виключати цих осіб після перевірки даних”, – пояснив він.

Нагадаємо, 30 вересня 2023 року Міністерство внутрішніх справ стало головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дотримання міжнародного гуманітарного права в частині координації діяльності розшуку осіб, зниклих безвісти.

Представники уповноваженого працюють у Вінницькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Волинській, Львівській, Одеській, Рівненській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Івано-Франківській областях. Також приймання громадян забезпечується в Київській області та місті Києві.

Напередодні ZMINA повідомляла, що в тимчасово окупованому Криму з березня по травень 2024 року викрали щонайменше чотирьох людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter