Правила виїзду з Криму порушують Женевську конвенцію

Дата: 22 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Щодо дітей молодше 18 років можна говорити про порушення Конвенції про права дитини, яка передбачає заходи щодо збереження єдиної родини.

Про це сказано в опублікованому ініціативою “Крим SOS” Міжнародно-правовому аналізі Порядку переміщення на тимчасово окуповану територію України та виїзду c неї.

Відзначено, що на території Криму безпосередньо застосовуються норми міжнародного гуманітарного права і прав людини, проте правила в’їзду і виїзду порушують ці стандарти.

Приміром, залишається неврегульованим питання про місце і процедуру отримання спеціального дозволу іноземцями та особами без громадянства, які хочуть виїхати з тимчасово окупованої території. Також не прописаний порядок оскарження відмови у видачі дозволу, оскільки представники цих категорій не можуть вільно звернутися до державних органів на материковій частині України. Водночас, відповідно до Женевської конвенції, іноземцям, які перебувають на окупованій території, гарантовано право виїзду з неї, якщо це не суперечить державним інтересам. Подібні клопотання повинні розглядатися, а також у разі відмови переглядатися судом в найкоротші терміни.

Крім того, не вирішено питання з порядком виїзду з Криму громадян, які втратили або пошкодили паспорт, або не вклеїли фото, або ще не отримали паспорт при досягненні 16-річного віку. Це фактично позбавляє таких людей права виїхати з території півострова, а часто їм необхідно це зробити з міркувань безпеки, через переслідування або дискримінацію з боку окупаційної влади.

Неможливість залишити Крим у таких випадках є негуманним поводженням з боку України, ставить під загрозу життя і безпеку захищених осіб і порушує основоположні гарантії Женевської Конвенції“, – зазначено в аналізі.

Крім того, у випадку з дітьми, які не досягли 18-річного віку, можна говорити про порушення Конвенції про права дитини, яка передбачає заходи щодо збереження єдиної родини – зокрема, згідно з п. 1 ст. 9 Конвенції, держави забезпечують, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню.

Для приведення Порядку переміщення на тимчасово окуповану територію України у відповідність з нормами міжнародного права експерти пропонують розробити механізми процедури розгляду та видачі дозволів і механізм оскарження відмови у видачі; розробити порядок виїзду з окупованої території іноземців, громадян України з недійсними документами і без документів; переглянути порядок в’їзду і виїзду на тимчасово окуповану територію громадян, які не досягли 16 років; проводити системну роз’яснювальну роботу про нові правила в’їзду і виїзду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter