Потерпілі 647 людей, які були або досі перебувають у полоні Росії, отримають по 100 тисяч гривень

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

474 звільненим з російського полону та 173 особам, яких наразі незаконно утримує Росія, виплатять по 100 тисяч гривень.

Як інформує Кримська правозахисна група (КПГ) про таке ухвалене рішення на засіданні спеціальної комісії, яку створили на виконання закону “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”.

Повідомляється, що ця комісія працюватиме замість ліквідованої міжвідомчої комісії при Мінреінтеграції. До її складу також обрали Кримську правозахисну групу

“Це та ж сама комісія, куди можуть звертатися і родичі тих, хто позбавлений волі з політичних мотивів в окупованому Криму. Є зміни, в тому числі і нова форма заяви. До складу нової комісії, як і до попередньої комісії, входить й Кримська правозахисна група. Якщо вам потрібні консультації щодо того, як звертатися родичам тих, кого отримують в тимчасово окупованому Криму, зокрема тих, кого Росія викрала та вивезла до Криму, Херсонської та Запорізької областей, звертайтеся до КПГ у фейсбуку або за електронною поштою crimeahrg@gmail.com”, – закликала голова правління КПГ Ольга Скрипник.
 
Нагадаємо, 25 листопада набрала чинності урядова постанова “Деякі питання виконання закону “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей” від 15 листопада 2022 р. № 1281.
 
Цим документом затверджено:
  •  Положення про Комісію з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • Порядок призначення та виплати допомоги особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членам їхніх сімей;
  • Порядок створення, ведення, доступу до відомостей Єдиного реєстру осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

За даними Кримської правозахисної групи, щонайменше 144 громадянина України перебувають у місцях позбавлення волі у рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування.

Напередодні повідомлялося, що Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 7 911 порушень основних прав людини. З них – 5 613 щодо представників кримськотатарського народу.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 
 
Міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук застерегла партнерів України, що Росія ніколи насправді не планувала розвивати Крим і перетворила півострів в центрі Європи на військову базу саме для війни. 
 
На Першому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи перший віцепрезидент Європейського парламенту Отмар Карас приділив увагу тимчасовій окупації Кримського півострова у 2014 році та її наслідкам у 2022 році. Він закликав країни–учасники саміту об’єднати досвід, ресурси, знання та найкращі практики для перемоги України.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter