В окупованому Криму правозахисники зафіксували майже 8 тисяч порушень основних прав людини

Дата: 12 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
У тимчасово окупованому Криму Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 7 911 порушень основних прав людини. З них – 5 613 щодо представників кримськотатарського народу.
 
Такі дані озвучив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру та очільник управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, передає Укрінформ
 

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, з 2017 і Систематичний та професійний моніторинг ситуації ведеться саме з цього року. до 2022 року в Криму зафіксовано:

  • 371 обшук, з них 277 – щодо кримських татар;
  • 1 327 затримань, 1 091 – щодо кримських татар;
  • 1 270 допитів, 969 – щодо кримських татар;
  • 1 212 арештів, 902 – щодо кримських татар.

За інформацією правозахисної організації, кількість політв’язнів і переслідуваних у кримінальних справах досягла 266, з яких 189 – це представники кримськотатарського народу.

Барієв додав, що в особливо складному становищі на тимчасово окупованому півострові опинився корінний народ Криму – кримські татари, оскільки вони чітко заявили про свою проукраїнську позицію.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. 

Під час парламентського саміту Кримської платформи в Хорватії перший віцепрезидент Європейського парламенту Отмар Карас закликав країни – учасники саміту об’єднати досвід, ресурси, знання та найкращі практики для перемоги України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter