Постраждалим від сексуального насильства під час війни планують виплачувати компенсацію – генпрокурор

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор України Андрій Костін вважає, що необхідно впровадити системні регуляторні зміни, які допоможуть запустити проєкт із виплат грошових компенсацій для постраждалих від сексуальних злочинів під час війни.

Про це він заявив під час конференції “Відновлення прав постраждалих від СНПК: Елемент миру та світової безпеки”, пише hromadske.

Фото: АрміяInform

“Репарації, компенсація шкоди – це дієвий спосіб забезпечити відчутну, дієву справедливість. І звісно, постраждалі від такої чутливої категорії злочинів, як сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом, потребують її невідкладно. Я вдячний всім партнерам, які долучилися до реалізації пілотного проєкту виплати грошових компенсацій постраждалим від таких злочинів”, – зазначив Костін.

За його словами, для того, щоб запустити такий проєкт, потрібні системні регуляторні зміни. Так, необхідно врегулювати отримання статусу постраждалої людини, оскільки це є важливою формою визнання, на яку вказали ті люди, які пережили насильство.

Крім того, генпрокурор переконаний, що репарації мають бути доступні незалежно від звернення постраждалої людини до правоохоронних органів.

Потерпілі, як зазначає Костін, потребують медичної допомоги, зокрема доступної та тривалої психологічної й психіатричної допомоги. Члени родин потерпілих теж потребують психологічної підтримки. 

Важливими є також безпека, соціальна і юридична допомога, працевлаштування, можливості перекваліфікації, забезпечення житлом, допомога з оформленням документів тощо, вказує генпрокурор.

“Наша спільна мета – забезпечити комплексну всебічну допомогу на всіх стадіях кримінального провадження. Водночас важливо забезпечити чітке та прозоре регулювання, аби доступ до цієї допомоги був простим і зручним для всіх постраждалих”, – вказує він.

Під час заходу перша леді Олена Зеленська розповіла, що Офіс генерального прокурора наразі розслідує 274 кримінальних провадження за фактами сексуального насильства під час війни.

Ця цифра охоплює лише ті випадки, про які стало відомо. Зеленська наголосила, що не всі постраждалі від сексуального насильства готові заявляти про злочин щодо них.

Водночас віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, що в Україні вже запрацював пілотний проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. 

За її словами, протягом року 500 постраждалих зможуть отримати одноразову виплату у розмірі 3 тисячі євро на умовах повної конфіденційності. Вже у березні 40 людей пройдуть необхідні процедури для того, щоб отримати відповідні статуси та перші проміжні репарації.

Нагадаємо, що Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) заявив про нову Політику щодо сексуальних і гендерних злочинів: це перше фундаментальне оновлення документа починаючи з 2014 року.

Прокурор МКС Карім Хан наголосив на тому, що про гендерні злочини повідомляється дуже мало. Потерпілі часто не бажають говорити про свій досвід з багатьох причин, включно зі стигматизацією, страхом помсти, недовірою або незнанням кримінального процесу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter