Посол США в ОБСЄ розкритикував вимогу Росії знести храм ПЦУ в Євпаторії

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор розкритикував рішення окупаційної влади Криму про знесення храму Української православної церкви в Євпаторії.

Про це він сказав під час виступу в Постійній раді ОБСЄ у Відні, повідомляє “Крим.Реалії“.

Гілмор назвав дії влади “кричущою зневагою до основних свобод”.

“Якщо архієпископ Климент не демонтує церкву, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності”, – наголосив він.

Посол висловив співчуття родині кримськотатарського громадянського журналіста Руслана Сулейманова, у якого напередодні загинув син Муса.

Окрім того, США засудили використання Росією звинувачень у тероризмі й екстремізмі проти кримських татар, мусульман і “Свідків Єгови” за мирне сповідування своєї віри.

“Свобода вираження думок, релігії або переконань, а також мирних зібрань карається, оскільки окупаційна влада посилює контроль над населенням”, – додав Джеймс Гілмор.

Нагадаємо, раніше незаконна адміністрація Євпаторії звернулася до суду, щоб Православна церква України знесла храм і звільнила територію, на якій він розташований. За словами архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента, будівництво розпочато ще до 2014 року й у ПЦУ є відповідні документи на храм. Водночас у позовній заяві, яку архієпископ надав ЗМІ, йдеться, що в ПЦУ немає документів для будівництва храму на вказаній ділянці.

Підконтрольний Росії Євпаторійський міський суд зобов’язав Православну церкву України знести храм у Євпаторії. Сторона захисту мала намір подати заяву про перегляд рішення суду. Архієпископу Кримської єпархії ПЦУ Клименту російські судові пристави вручили постанову про знесення храму.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), український Омбудсман Людмила Денісова розкритикували рішення російського суду. Омбудсман наголосила, що дії російської влади “мають на меті залякування парафіян Православної церкви України в анексованому Криму”.

24 вересня 2019 року в так званому “Управлінні російського Міністерства юстиції Криму” втретє відмовили в реєстрації українській православній парафії на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter