Поширювали російську пропаганду: СБУ провела обшуки в керівництва УПЦ МП на Кіровоградщині

Дата: 31 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці провели обшуки в керівництва УПЦ МП в Кіровоградській області, яке, ймовірно, причетне до поширення ідей, що зазіхають на територіальну цілісність України, та розпалювання релігійної ворожнечі. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

“Серед іншого у фігурантів виявлено листування митрополита Кіровоградського і Новомиргородського з патріархом Московським Кирилом та вилучено велику кількість виготовлених у РФ антиукраїнських матеріалів”, – йдеться в повідомленні.

За попередніми оцінками СБУ, у цих текстах містяться ознаки вчинення правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України.

Йдеться про ст. 110 – зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Правоохоронці встановили, що антиукраїнські матеріали активно поширювали серед священнослужителів і вірян, щоб сформувати серед них позиції, вигідні Росії. Зокрема, виправдовувалась анексія Криму тощо.

“Автор однієї з виявлених книг – Андрій Новіков, колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до РФ. Наразі Новіков веде власний телеграм-канал, де просуває наративи на підтримку російських окупаційних військ, дискредитацію ЗСУ та ненависть до української нації”, – додають у відомстві.

Всі вилучені матеріали відправлено на експертизи.

З початку війни СБУ відкрила 23 кримінальні провадження щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП, вже є 33 підозрюваних – від агентів збору інформації до коригувальників вогню.

Нагадаємо, що правоохоронці викрили керівника однієї з єпархій Української православної церкви Московського патріархату на Вінниччині, який виправдовував агресію РФ і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Митрополит на особистій сторінці в соцмережах розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter