На Вінниччині СБУ викрила митрополита УПЦ на роботі в інтересах Росії

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили керівника однієї з єпархій Української православної церкви Московського патріархату на Вінниччині, який виправдовував агресію РФ і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Спільно зі слідчими Національної поліції України в межах роботи з нейтралізації загроз державній безпеці вдалося встановити, що навіть після початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну священнослужитель підтримував політику Кремля та схвалював дії РФ.

Митрополит на особистій сторінці в соцмережах розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила протиправний характер дій чоловіка.

Фото: Служба безпеки України

Під час обшуків за місцем проживання та в релігійних спорудах правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні термінали, друковані матеріали проросійського змісту та пропагандистську літературу, інші речові докази, які скерували на експертизу.

“У рамках кримінального провадження за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України вирішується питання про повідомлення фігуранту про підозру”, – зазначили в СБУ. 

Викриття та документування незаконних дій проводили співробітники Управління СБУ у Вінницькій області спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Фото: Служба безпеки України

В СБУ не називають імені митрополита, але напередодні низка медіа повідомила про обшуки у вінницького митрополита Трускавецького і Брацлавського Іонафана – Анатолія Єлецьких.

Раніше ZMINA писала, що у вересні прокуратура Луганської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно інформатора ворожих військ – священника УПЦ Московського патріархату. За даними слідства, в середині квітня священнослужитель Української православної церкви Московського патріархату збирав для представників армії РФ інформацію про чисельність, дислокацію, техніку, а також озброєння ЗСУ в Сєвєродонецьку та в прилеглих до міста селах.

Нагадаємо, що окупаційна “влада” вирішила передати український храм у Василівці в користування протоієрею УПЦ Московського патріархату Анатолію Зигарю. Перед цим будівлю обікрали. Частину майна, яке було в церкві, вивезли в невідомому напрямку.

Крім того, у червні до Маріуполя росіяни під супроводом охорони привезли делегацію Московського патріархату. Російська православна церква дала вказівку колаборантам відновити роботу храмів і молитися за російських військових.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter