Поширювали пропаганду та підтримували окупаційний режим: двом освітянкам так званої “ЛНР” повідомили про підозру

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Двом “директоркам” навчальних закладів так званої “ЛНР” повідомили про підозру в колабораціонізмі. Навесні 2022 року 62-річна та 64-річна жінки почали співпрацювати з окупаційною владою псевдореспубліки та обійняли посади керівні посади в окупаційному закладі освіти.

Про це повідомили в Луганській обласній прокуратурі.

Так, одна з жінок очолила “Держаний загальноосвітній заклад Луганської народної республіки “Станично-Луганська гімназія”, друга – “Луганську середню школу № 56 імені Костянтина Кутового” відповідно.

На цих “посадах” підозрювані впроваджують російську пропаганду, висловлюються на підтримку дій окупаційної влади та змінюють освітню програму на стандарти освіти держави-агресора.

Так, обом громадянкам України повідомили про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Жінкам загрожує позбавлення волі на строк до трьох років із забороною обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк до 15 років.

У Луганській обласній прокуратурі наголосили, що, відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою в скоєнні злочину і не може зазнати кримінального покарання, доки її провина не буде доведена в законному порядку і встановлена обвинувальним вироком суду.

Раніше ZMINA писала, що на початку грудня трьом керівникам навчальних закладів у деокупованому Купʼянському районі Харківщини повідомили про підозру в колабораціонізмі. Обвинуваченим може загрожувати до трьох років за ґратами. 

Нагадаємо, станом на 4 січня детективи Державного бюро розслідувань відкрили 184 кримінальних провадження за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України). Найбільшу кількість проваджень відкрито в Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter