На непрозорому конкурсі у ДБР “протягнули” невідповідного керівника справ Майдану – активісти

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники вимагають від в.о. очільника ДБР Олексія Сухачова анулювати результати проведеного нещодавно у відомстві конкурсу на посаду керівника управління з розслідування справ Майдану та провести новий конкурс, який би відповідав вимогам громадськості. 

Заяву, адресовану також президентові Володимиру Зеленському опублікували на сторінці Адвокатської дорадчої групи. 

Засідання комісії, на якому обрали керівника управління в справах Майдану

Ще у вересні правозахисники звернулися до в.о. директора ДБР Олександра Соколова та вимагали, щоб конкурс на посаду керівника управління в справах Євромайдану проходив прозоро, як того вимагає закон. Під час проведення конкурсу на офіційному сайті відомства мали з’явитися трансляції та протоколи засідання конкурсної комісії, а також інформація про перелік допущених кандидатів. Однак відомостей про це не було ні на сайті ДБР, ні у відповіді на запит організації “Родини Героїв Небесної сотні”.

Після уваги медіа до списку кандидатів потрапили троє, як вважають правозахисники, найсильніших кандидатів, однак згодом в.о. директора ДБР Олексій Сухачов не призначив жодного з цих кандидатів на посаду, а тому у відомстві оголосили новий конкурс.

Як розповідають в Адвокатській дорадчій групі, серед вимог до кандидатів на посаду не був ані обов’язковою, ані бажаною умовою досвід роботи в справах Євромайдану. Зрештою стало відомо, що до фіналу добору пройшли двоє:

  • Віталій Драгунов, який розслідував злочини проти протестувальників і тривалий час керував відділом з насильницьких злочинів у ГПУ;
  • Анатолій Тарасюк, який тривалий час працював в СБУ, однак не має досвіду в розслідуванні справ Майдану.

Як розповіли правозахисники, на посаду керівника управління в справах Майдану обрали Тарасюка, однак прозорість конкурсу, який він виграв, викликає питання.

“Очевидно, що єдиною метою оголошення нового конкурсу було просування конкретного кандидата новим в.о., який не міг це зробити в минулому конкурсі. Онлайн-трансляція засідань конкурсної комісії дозволяє побачити, що нові кандидати слабші за фіналістів минулого конкурсу, частина з яких знову бере участь у конкурсі”, – наголосили вони.

Тепер активісти вимагають провести новий конкурс, а серед вимог до кандидатів додати пункт про обов’язковий досвід розслідування чи процесуального керівництва в справах Євромайдану, який би міг стати перевагою для кандидата. Також вони закликають;

  • опублікувати на офіційному вебсайті ДБР склад конкурсної комісії та всі протоколи її засідань;
  • опублікувати перелік кандидатів, які подали документи, та перелік кандидатів, яких допустили до участі в конкурсі;
  • зробити публічною інформацію про кандидатів, зокрема щодо попереднього місця їхньої роботи;
  •  забезпечити доступ ЗМІ та громадськості до проведення конкурсу через онлайн-трансляції засідань конкурсної комісії.

Наразі офіційно про призначення Тарасюка на посаду не повідомляли. 

Нагадаємо, що на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування справ Майдану помітила й правозахисна організація Amnesty International. Нещодавно суд закрив справу черкаського журналіста Єфімова, якого під час Євромайдану побили силовики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter