Посадовці ДМС в Одесі могли заробити на хабарях іноземців майна на майже 150 мільйонів гривень

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Начальнику управління міграційного контролю ГУ ДМС України в Одеській області та співробітнику цього ж управління повідомили про підозри у прийнятті пропозиції неправомірної вигоди, поєднаної з вимаганням, вчиненому за попередньою змовою. 

Про це розповіли у ДБР. 

Детективи кажуть, що посадовці за гроші обіцяли громадянину Молдови розв’язати бюрократичні питання та залишитися в Україні. За це просили 20 тисяч доларів. 

“У чоловіка був анульований паспорт громадянина України, тому його чекала примусова депортація. Чиновники порадили йому подати до суду апеляцію проти своєї депортації. Вони обіцяли допомогти йому виграти суд та навіть брались підготувати необхідні для суду документи, вплинути на суддю та на інших працівників ДМС, які б представляли позицію установи в суді”, – розповідають правоохоронці. 

Нині обидва підозрюваних під вартою, втім, можуть вийти на волю, якщо внесуть заставу. Для керівника управління – 70 мільйонів гривень, а для співробітника – 7 мільйонів гривень. 

Під час обшуків у них знайшли гроші, зокрема криптовалюту, коштовності та майно на щонайменше 140 мільйонів гривень. Його вартість значно перевищує законний заробіток підозрюваних.

“Лише коштовності дружини керівника за попередніми оцінками вартують майже 3 мільйони гривень”, – уточнюю детективи. 

Якщо суд визнає посадовців ДМС винними, то вони можуть отримати до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, що чинна голова Державної міграційної служби Наталія Науменко торік нарікала на існування прав людини та збиралась шукати фіктивні шлюби, отримані заради українського громадянства. Також посадовиця сприймає шукачів притулку як злочинців.

Правозахисники перед призначенням без конкурсу на посаду Науменко вимагали провести оцінювання не тільки кандидатів, але і їхні програми реформування ДМС, бо робота служби викликає чимало зауважень. 

ZMINA розповідала про те, які недоліки бачать правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter