Порушення прав ув’язнених та антисанітарія: результати моніторингу виправної колонії та психлікарні на Запоріжжі

Дата: 02 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Обмеження водопостачання, антисанітарія в лікарні, деякі в’язні виконують функції адміністрації: такі порушення виявила моніторингова група, під час візиту до Вільнянської виправної колонії № 20 та Вільнянської спеціалізованої психіатричної лікарні № 203 у Запорізькій області.

Про це йдеться на сайті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Джерело: ombudsman.gov.ua

Під час візиту виявлено порушення прав ув’язнених та засуджених, які можуть бути розцінені як жорстоке, неналежне або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання. Моніторинговою групою встановлено, що адміністрацією установи вживаються недостатні заходи щодо проведення умов тримання засуджених осіб, відповідно до національного законодавства та міжнародних стандартів. Більшість житлових приміщень потребують проведення ремонтних робіт”,  йдеться в повідомленні.

Як зазначають монітори, адміністрація виправної колонії перекладає свої функції на окремих в’язнів.

“Зокрема у дільниці карантину, діагностики та розподілу проживає двоє днювальних з-поміж засуджених, які здійснюють контроль за поведінкою новоприбулих в’язнів до установи”, — зазначили у звіті представники моніторингової групи.

Джерело: ombudsman.gov.ua

Крім цього, відмічено й інші недоліки, які призводять до порушення права в’язнів на охорону здоров’я та належну медичну допомогу, зокрема, недотримання санітарно-гігієнічних вимог.

Майже кожного дня у лікарні припиняється водопостачання, що унеможливлює дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Крім того, у всіх приміщеннях лікарні наявні комахи (мухи), приміщення роздаточних утримуються в антисанітарних умовах. У деяких осіб, які перебувають на лікуванні, відсутня постільна білизна; на першому поверсі лікарні в санітарній кімнаті туалети необладнані дверцятами, що порушує право в’язнів на приватність“, — йдеться у звіті.

Звіти, складені фахівцями за результатами моніторингу з виявленими порушеннями прав в’язнів та рекомендаціями щодо їх усунення, будуть спрямовані відповідних органів влади.

Нагадаємо, після низки перевірок умов тримання в’язнів у місцях несвободи, в Офісі генпрокурора вимагають негайно припинити використовувати приміщення, тримання у яких несе безпосередню загрозу для життя та здоров’я в’язнів і персоналу пенітенціарних закладів.

Як відомо, Європейський суд з прав людини визнає катуванням тримання людини у місцях несвободи в умовах, що несуть загрозу для її життя та здоров’я. До таких умов Суд відносить відсутність у в’язнів доступу до свіжого повітря, неналежний рівень освітлення та антисанітарний стан житлових приміщень, незначний розмір жилої площі з розрахунку на 1 в’язня (менш як 4 квадратних метри) тощо.

Раніше ZMINA повідомляла, що Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт “Про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій”, що передбачає створення системи регулярних внутрішніх і зовнішніх пенітенціарних інспекцій.

Відповідно до законопроєкту, внутрішні (адміністративні) пенітенціарні інспекції мають відбуватися, зокрема, у формі моніторингових візитів, регулярних перевірок (планових і раптових) з попередженням чи без нього. Перевірки уповноважені особи можуть проводити як самостійно, так і з залученням спеціалістів. Візит можуть організувати також за зверненнями або повідомленнями, зокрема в медіа та інтернеті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter