Уряд схвалив законопроєкт щодо подвійної системи пенітенціарних інспекцій

Дата: 02 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт “Про створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій”, що передбачає створення системи регулярних внутрішніх і зовнішніх пенітенціарних інспекцій. 

Про це повідомили в уряді. 

Фото: з відкритих джерел

Після внесення змін до Конституції у 2016 році прокуратура продовжила виконувати функцію нагляду під час застосування заходів, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Втратити цю функцію відомство має саме після створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.

Відповідно до законопроєкту, внутрішні (адміністративні) пенітенціарні інспекції мають відбуватися, зокрема, у формі моніторингових візитів, регулярних перевірок (планових і раптових) з попередженням чи без нього. Перевірки уповноважені особи можуть проводити як самостійно, так і з залученням спеціалістів. Візит можуть організувати також за зверненнями або повідомленнями, зокрема в медіа та інтернеті.

Учасники мають право: 

  • безперешкодно за службовим посвідченням входити до ізоляторів тимчасового тримання СБУ, пересуватися територією цих установ (за бажанням – у супроводі медичних працівників для медичного огляду осіб, які перебувають у цих місцях, та до двох представників засобів масової інформації) і мати доступ до документів та інших матеріалів, необхідних для проведення перевірки;

  • здійснювати аудіо-, фото- і відеозапис (за згодою персоналу та осіб, які перебувають в ізоляторах тимчасового тримання Служби безпеки України);

  • ознайомлюватися з особовими справами осіб, які перебувають в ізоляторах тимчасового тримання Служби безпеки України, іншими документами.

Звіт щодо внутрішньої перевірки має з’явитися на офіційному вебсайті уповноваженого суб’єкта і Їхній перелік міститься в статті 6 законопроєкту. та міститиме детальний аналіз проведеної роботи, а також висновки й рекомендації. Документ упродовж п’яти робочих днів з дати його складання мають скерувати до адміністрації місць несвободи та інших уповноважених органів і Уповноважених органів з питань пробації, органів державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, пунктів тимчасового розміщення біженців, приміщень для транзитних пасажирів у пунктах пропуску через державний кордон.. В оприлюдненому на сайті звіті одночасно мають з’явитися зазначення того, наскільки рекомендації виконали.

Фото, зроблене під час моніторингового візиту до Личаківської колонії у 2021 році. Фото: Харківська правозахисна група

Щодо зовнішніх інспекцій, то їх здійснюватимуть у межах Національного превентивного механізму члени спостережних комісій та члени громадської ради при уповноважених суб’єктах. Участь у таких перевірках не мають права брати особи:

  • які мають судимість за вчинення кримінального правопорушення, якщо таку судимість не погашено або не знято в установленому законом порядку;
  • які раніше трималися під вартою (відбували покарання) в установі виконання покарань та/або установі попереднього ув’язнення, яку мають намір відвідувати;
  • які, незалежно від тривалості, були працівниками уповноважених на перевірку суб’єктів протягом останніх трьох років;
  • близькі особи яких є або, незалежно від тривалості, були працівниками уповноважених суб’єктів протягом останніх трьох років.

Зовнішні інспекції можуть проводити в:

  • уповноважених органах з питань пробації;
  • органах державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у кримінальних провадженнях;
  • місцях несвободи;
  • пунктах тимчасового розміщення біженців;
  • приміщеннях для транзитних пасажирів у пунктах пропуску через державний кордон.

Звіт за результатами зовнішніх інспекцій має бути публічним та публікуватися на офіційному вебсайті уповноваженого суб’єкта. Документ також мають надіслати до відповідного уповноваженого суб’єкта, визначеного в 6 статті законопроєкту. 

Фотографія обкладинки: Рixabay

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter