Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи «Схем»

Дата: 04 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Колишній народний депутат та ексзаступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Повні паспортні дані та домашню адресу, а також номери авто водія знімальної групи, яка займається дослідженням діяльності Портнова, екснардеп опублікував у власному телеграм-каналі. Редакція проєкту вже заявила, що розцінює такі дії як прямий тиск на журналістів. 

«Ми вважаємо дослідження впливу Андрія Портнова та його зв’язків з українською владою суспільно важливою інформацією, а його особу – публічною. Тому редакція не планує припиняти роботу над цією темою через тиск шляхом публікації персональних даних членів знімальної групи або через тиск в будь-який інший спосіб», – йдеться у заяві “Схем”.

Водночас, як зазначає юристка Людмила Панкратова, оприлюднення такої інформації порушує низку статей Закону про захист персональних даних та Кримінального кодексу.

«Поширення особистих даних журналістів і персоналу, який задіяно для допомоги у зборі інформації – це порушення щодо оприлюднення персональних даних осіб. При чому даних, які чітко ідентифікують особу та її місце проживання, що становить загрозу для водія – у даному випадку. Стаття 6 Закону про захист персональних даних визначає випадки, коли такі дані можуть бути поширені. В даному разі таке розкриття не обумовлено жодною легальною потребою», – сказала Панкратова. 

У свою чергу адвокатка Віра Крат зазначила, що ситуація з оприлюдненням даних також має ознаки порушення статті 171 Кримінального кодексу – “вплив на журналістів з метою перешкоджання виконання професійних обов’язків” і статті 182 – «Незаконне збирання і розповсюдження персональних даних».

Як відомо, нещодавно Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача і Наталки Седлецької, які в січні 2018 року опублікували розслідування про таємну відпустку тодішнього президента Петра Порошенка на Мальдівах.

Згодом редакція програми “Схеми” подала до Київського апеляційного суду скаргу на цю ухвалу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter