“Схеми” пішли в суд через вимоги розкрити дані розслідування про Порошенка на Мальдівах

Дата: 24 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Редакція програми “Схеми” подала до Київського апеляційного суду скаргу на ухвалу Печерського суду, яка надала слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми, що готували розслідування про таємну відпустку колишнього президента Петра Порошенка на Мальдівах.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Журналісти вважають обсяг даних, які вимагають надати правоохоронці, надмірним, а запитувану інформацію такою, що не має стосунку до слідства. 

“Все, що могло допомогти проведенню офіційного розслідування, було сказано і показано в сюжеті “Mr. Petro Incognito”. Редакція завжди готова співпрацювати з офіційними органами, коли вони запитують про те, що справді може сприяти слідству. Але як графік роботи журналістів, операторів та водіїв, їхні зарплати, наша внутрішня редакційна комунікація можуть у цьому допомогти? Цю частину даних ми надавати не будемо, і це було легко передбачити. Не виключено, що правоохоронці навмисно придумали підстави отримати право на обшук у редакції. Тому для захисту від такого втручання в роботу незалежного ЗМІ ми подали апеляцію”, – заявила головна редакторка програми Наталка Седлецька.

Ухвала Печерського суду не підлягає оскарженню, але адвокати журналістів наголошують, що нею слідчим надали доступ до документів, що охороняються законом.

“Журналісти розраховують на судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів. Особливо якщо ймовірне втручання стосується права на свободу слова та захист джерел інформації журналістів”, – сказала адвокатка Людмила Панкратова.

Як відомо, Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача і Наталки Седлецької, які в січні 2018 року опублікували розслідування про таємну відпустку тодішнього президента Петра Порошенка на Мальдівах.

Це не перший випадок, коли український суд надає доступ силовикам до даних журналістів. У серпні минулого року Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу і тривалості розмов та місцеперебування телефону журналістки і головної редакторки програми “Схеми” Наталії Седлецької впродовж 17 місяців.

Тоді в ГПУ запевняли, що жодним чином не втручатимуться в професійну діяльність та особисте життя Седлецької, а журналістка виступає як можливий свідок. Згодом стало відомо, що ГПУ отримала судовий дозвіл на доступ до даних також про журналістку “Нового времени” Христину Бердинських.

Журналісти, медіаексперти та громадські організації заявили, що ця ухвала суду створює небезпечний прецедент для діяльності медіа та порушує міжнародні зобов’язання України, й закликали не реалізовувати її. Схвилювало таке рішення і ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter