Порошенку подали кандидатів до Верховного Суду, в тому числі 25 “недоброчесних”

Дата: 29 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя (ВРП) оголосила 111 кандидатів на призначення суддів до Верховного Суду України, яких передадуть на підпис президенту. Президент має затвердити кожну кандидатуру. 

Такі дані оприлюднила ВРП, повідомляє “Українська правда”. 

За даними члена Громадської ради доброчесності (ГРД) Михайла Жернакова, ВРП оголосила 25 визнаних ГРД “недоброчесних” кандидатів. 

Своїм рішенням у п’ятницю ВРП відмовила кандидатам Тетяні Франтовській та Володимиру Матюхіну.

Окрім того, рада безстроково відклала призначення: Вікторії Мацедонської, Тетяни Стрелець, Олександри Яновської, Валентини Сімоненко, Ольги Ступак, Сергія Погрібного та Вадима Коротуна.

ВРП затвердила суддів В’ячеслава Наставного та Сергія Слинька, які колись ув’язнили нинішнього генпрокурора Юрія Луценка. Вони не вказали у деклараціях доброчесності, що були у колегії суддів, яка розглядала у касаційній інстанції справу Луценка. Тоді суд підтвердив рішення про його ув’язнення.

“Це просто шизофренія якась! Судді, які судили Юрія Луценка – В’ячеслав Наставний та Сергій Слинько – проходять у новий Верховний Суд”, – написав на своїй сторінці у мережі Facebook керівник відділу адвокації в організації “Реанімаційний пакет реформ” Вадим Міський.

“Петро Порошенко, ви там розберіться вже: або Луценка поверніть за грати, або посіпак Януковича не підвищуйте”, – додає активіст.

Окрім цього, ВРП затвердила суддю Київського апеляційного адміністративного суду Ірину Саприкіну, яка перешкоджала роботі журналіста Центру інформації про права людини.

У списку — судді, чиї рішення порушували права людини, і це констатував Європейський суд з прав людини: Інна БерднікМихайло ГрицівОлександр Прокопенко та Тетяна Шевченко.

Громадська рада доброчесності надала негативні висновки, зокрема, Ользі Ступак. ГРД вважає, що в неї та членів її родини витрати та майно не відповідають задекларованим доходам. 

А кандидати Ірина Саприкіна та  Олександр Золотніков брали участь у забороні мирних зібрань та акцій протесту. 

Президент також розгляне кандидатуру директора Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадія Бущенка. Він претендує на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду. 

Раніше до фіналу вийшло 120 кандидатів до ВСУ.

Свого часу представництво ЄС в Україні рекомендувало не призначати до Верховного Суду суддів із заплямованою репутацією. Раніше голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін поклав на президента відповідальність за “неефективний конкурс суддів до Верховного Суду”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter